Kosovo od 1999. nije deo Srbije

Izvor: B92, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo od 1999. nije deo Srbije"

Jelko Kacin (nato.gov.si)

Beč, Beograd -- Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Kacin kaže da će Srbija postati motor na Balkanu kada prizna nezavisnost Kosova.

Slovenački političar Jelko Kacin, čiji je izveštaj o Srbiji prošle sedmice usvojio EP, ocenio je za austrijski Standard da je zapravo još Slobodan Milošević isključio Kosovo iz Srbije, a u reakciji na tu izjavu predstavnik Vojislava Koštunice Srđan Đurić kaže da je Kacinova izjava nepristojan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gest.

Na opasku da Srbija i dalje Kosovo smatra delom svoje države, Kacin je rekao da je to tačno, ali da Kosovo de fakto još od 1999. nije deo Srbije. "I to je kraj priče", kaže on.

"Kada je Milošević ukinuo autonomiju Kosova u suštini je Kosovo isekao iz Srbije. To je bila politička odluka s čijim posledicama sada Srbija mora da se nosi", rekao je Kacin.

"Srbija, čim bude dovoljno zrela da prizna nezavisnost Kosova, postaće epicentar pozitivnih promena. Srbija bi čak mogla da postane motor zapadnog Balkana, kao što je Nemačka bila i ostala motor Evropske unije. Ali, treba da pričekamo i damo šansu razgovorima s predstavnicima Srbije i Kosova", naveo je Kacin.

Đurić: Kacin prevazišao svoje kapacitete

Srđan Đurić (FoNet)

Savetnik za medije predsednika Vlade Srbije Srđan Đurić kritikovao je izjavu Kacina.

"Izjava Jelka Kacina da će sve biti u najboljem redu na zapadnom Balkanu kada Srbija bude dovoljno zrela da prizna nezavisnost Kosova, ukazuje da je Kacin uzeo sebi za pravo da procenjuje i predviđa budući stepen zrelosti Srbije i srpskog naroda, što u najmanju ruku predstavlja nepristojan gest", rekao je Đurić za Betu.

Prema njegovim rečima, ambicija Kacina da sugeriše koji bi to najbolji oblik svesti trebalo da imaju građani Srbije i njegova ambicija da sugeriše koje odluke Srbija treba da donese oko celovitosti svoje teritorije, prevazilaze realne kapacitete koje ima slovenački političar.

"Naš predlog Kacinu je da pokuša da sagleda svoju pravu ulogu i saglasno tome saobrazi svoje ambicije i izjave", naveo je Đurić.

Suroi: Kosovo nezavisno za 100 dana

Član prištinskog pregovaračkog tima Veton Suroi izjavio je danas u Berlinu da će Kosovo biti nezavisno za 100 dana.

"Kosovo će biti nezavisno za 100 dana, čak i ako ne bude postignut konsenzus među stranama koje pregovaraju", rekao je Suroi na skupu posvećenom državama u krizi, koji organizovala nemačka obaveštajna služba BND.

"Umorni smo od pregovora. Do (katoličkog) Božića naš parlament će doneti rešenje kojim će biti utvrđen datum za proglašenje nezavisnosti", dodao je Suroi, a prenela je makedonska agencija MIA.

Suroi, koji je predsednik Reformističke partije ORA u privremenoj kosovskoj skupštini, naveo je da nije pitanje da li će pokrajina biti nezavisna, ali da je malo verovatno da će ona biti ostvarena na "dobar način".

Suroi, naime, smatra da je malo verovatno da će u međunarodnoj zajednici biti postignuta saglasnost o nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.