Komisija predlaže minimalne zarade u celoj EU

Izvor: EurActiv Srbija, 17.Apr.2012, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija predlaže minimalne zarade u celoj EU

Evropska komisija predložiće 18. aprila uvodjenje minimalne zarade u zemljama poput Nemačke u kojima još ne postoji minimalna zarada, ali i podizanje zarada, navodi se u predlogu Komisije u koji je briselski EurAktiv imao uvid. Komisija se takodje zalaže da članice smanje poresko opterećenje rada i uvedu subvencije za zapošljavanje ranjivih grupa. Brisel će ovim predlogom ponovo uznemiriti duhove pošto je zatražio i da se bez odlaganja ukinu ograničenja na pristup bugarskih i rumunskih >> Pročitaj celu vest na sajtu EurActiv Srbija << radnika tržištima rada devet članica. Trenutno, od 27 zemalja EU 20 je uvelo minimalnu zaradu koja znatno varira od zemlje do zemlje: od 138 evra mesečno u Bugarskoj do 1.801 u Luksemburgu. Do 1. aprila minimalna neto zarada u Srbiji iznosila je 17.952 dinara računajući po minimalnoj satnici od 102 dinara. Medjutim, od 1. aprila minimalna satnica iznosi 115 dinara, pa će minimalna zarada, u zavisnosti od broja radnih dana, iznositi oko 20.000 dinara.
Opširnije...

Nastavak na EurActiv Srbija...






Povezane vesti

EU Nemačkoj: Uvedite minimalac

Izvor: B92, 17.Apr.2012

Evropska komisija predlaže uvođenje minimalne plate u zemljama poput Nemačke gde ona nije utvrđena u okviru dokumenta o podsticanju ekonomskog rasta...Komesar za socijalna pitanja Laslo Andor trebalo bi da predloži uvođenje minimalnih plata širom Evrope i njihovo podizanje gde je to moguće..."Uvođenje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.