Izvor: Politika, 25.Apr.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko s kim može u novu vladu

Prema dosadašnjim istraživanjima javnog mnjenja koalicija koju predvodi DS ima veće šanse od SNS-a da napravi novu vladu

Da bi posle izbora napravili vladu koalicija koju predvodi Srpska napredna stranka morala bi da osvoji bar dvadesetak mandata više nego što pokazuju poslednja istraživanja javnog mnjenja Faktor plusa i Međunarodnog republikanskog instituta.

Ako bi se građani na parlamentarnim izborima 6. maja izjasnili kao što sada pokazuju istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lista „Za bolji život – Boris Tadić”, koju predvodi Demokratska stranka, bila bi u lagodnijoj poziciji od naprednjačke koalicije da formira novu vladu.

Ako bismo se držali onoga što su političari izjavljivali o tome s kim mogu, a s kim neće da prave postizborne koalicione aranžmane, DS bi imao veći izbor mogućih koalicionih partnera, iako ne bi mogao da raspolaže komotnom većinom. Srpska napredna stranka veoma teško bi uspela da u postizborni savez „uveže” neophodnih 126 mandata.

Pošto je, kako trenutno izgleda, za sada jedino izvesno da bez jedne od ove dve liste sigurno neće biti buduće vlade, treba podsetiti šta su poručivali iz ove dve partije. Lider DS-a Boris Tadić je još u martu rekao da neće praviti vladu sa Srpskom naprednom strankom, Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom, a nedavno je izjavio i da se, u tom smislu, i Ujedinjeni regioni Srbije svojim izbornim ponašanjem „polako diskvalifikuju”.

Prema istraživanju Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), DS bi tek sa URS-om mogao da okupi parlamentarnu većinu, jer mu SPS, LDP i mandati manjina ne bi bili dovoljni. Pokret Dveri bi mogao (matematički) da pomogne, ali su se njegovi funkcioneri izjasnili da neće u koaliciju sa strankama koje su sada na vlasti. Prema rezultatima istraživanja agencije Faktor plus, URS (i Dveri) ne prelaze cenzus, ali bi lista koju predvodi DS imala „tanku” većinu uz neophodno prisustvo SPS-a, LDP-a i manjina.

Tomislav Nikolić, lider SNS-a, naveo je da je otvoren za razgovor sa DSS-om i predstavnicima manjina. Ali to mu, prema rezultatima oba ova istraživanja, ni izdaleka ne bi bilo dovoljno da formira parlamentarnu većinu.

Nikolić je u intervjuu za „Večernje novosti” navodne tajne pregovore sa LDP-om i URS-om nazvao besmislicom iz kuhinje DS-a i poručio da se ne rasipaju glasovi za SPS, Dveri i SRS „jer glas za svaku od tih partija na kraju će da završi u kutiji DS-a”. Naprednjaci, uz to, isključuju mogućnost saradnje sa DS-om.

Treba napomenuti da analitičari ne žele da prave moguće koalicione kombinacije na osnovu istraživanja javnog mnjenja jer, osim što nemaju apsolutno poverenje u njih, ukazuju i da je procena da oko trećine građana, koji će izaći na izbore u ovom trenutku, nije spremna da kaže svoj politički stav. To znači da oni nisu ukalkulisani u rezultate istraživanja, pa bi stvarni izborni rezultati 6. maja mogli da budu bitno drugačiji od slike koju pružaju anketiranja građana o trenutnom izbornom raspoloženju.

Ako bismo se držali ovih „sondiranja” javnog mnjenja, moguće su još neke koalicione varijante. Pošto je iskustvo pokazalo da se predizbornih izjava političara ne treba držati „kao pijan plota”, pojedini poznavaoci političkih prilika ukazuju da su potencijalne koalicione kombinacije znatno brojnije od navedenih. Neki su čak ubeđeni da se nemogućim može smatrati samo savez DSS-a i LDP-a. To znači da je, sa ovakvim odnosom snaga kakav pokazuju istraživanja javnog mnjenja, moguća matematička kombinatorika za buduću republičku vladu bitno raznovrsnija i znači mnogo veću neizvesnost posle 6. maja. Još ako se uzme u obzir uvek verovatno postizborno cepanje predizbornih koalicija...

A ko reči Borisa Tadića i Tomislava Nikolića ne želi da tretira kao „sveta slova”, onda je tu uvek i, matematički najlakša a za vladanje najsigurnija, mogućnost formiranja velike koalicije.

B. B.

objavljeno: 26.04.2012.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.