Ko izbegava javnu raspravu o zakonima

Izvor: Politika, 04.Mar.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko izbegava javnu raspravu o zakonima

Iz Vlade kažu da je osnovni razlog taj što zbog evropske agende nije bilo vremena dok u civilnom sektoru smatraju da je potrebna precizna zakonska regulativa za javne rasprave

Od 176 zakona koji su doneti u Skupštini Srbije, u periodu od jula 2010. do jula 2011. godine, u 133 slučajeva nije bila organizovana javna rasprava. U ovaj uzorak nisu uključeni akti kojima se ratifikuju međunarodni sporazumi, kojima se daju garancije na kredite, ni zakoni koji se u manjoj meri menjaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Trajanje javnih rasprava bilo je različito: od tri do 62 dana, a u jednom slučaju prošlo je više od godinu dana dok nije upućen u proceduru. U 43 slučaja na internetu je objavljen poziv za davanje predloga, dok je u 19 slučajeva javna rasprava, pored objavljivanja poziva u novinama, uključivala i okrugle stolove ili druge aktivnosti.

„Kada su organi državne uprave organizovali javne rasprave, to su činili tek pošto su utvrdili nacrt zakona, a ne dok se akt pripremao”, kaže Bojana Medenica, izvršni direktor organizacije „Transparentnost Srbija”, koja je analizirala javne rasprave o zakonima. „Samo u dva slučaja zabeležene su javne rasprave o radnoj verziji a jednom o prednacrtu zakona.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 23. januara. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Ivana Anojčić

objavljeno: 05.03.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ne vole javne rasprave o zakonima

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 02:10

Beograd -- Od 176 zakona koji su doneti u Skupštini Srbije, u periodu od jula 2010. do jula 2011. u 133 slučaja nije bila organizovana javna rasprava, piše "Politika"...U ovaj uzorak nisu uključeni akti kojima se ratifikuju međunarodni sporazumi, kojima se daju garancije na kredite, ni zakoni koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.