Kineski premijer pohvalio most Zemun - Borča

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2012, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski premijer pohvalio most Zemun - Borča

VARŠAVA -

Kineski premijer Ven Đabao izjavio je danas da je izgradnja mosta Zemun - Borča u Beogradu jedan od primera kako saradnja Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope u oblasti infrastrukture daje rezultate.

Ven je otvarajući ekonomski forum u Varšavi, kome je prisustvovao i srpski premijer Mirko Cvetković, istakao da će ohrabriti kineske kompanije da ulažu u zemlje centralne i istočne Evrope i proširuju saradnju na svim nivoima.

On je naveo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da Kina uvažava zabrinutost zemalja centralne i istočne Evrope zbog neravnoteže u trgovinskoj razmeni, naglasivši da je Kina spremna da više uvozi iz tih zemalja i olakša predstavljanje kompanija iz Evrope na izložbama i sajmovima.

Uvoz

Kineski premijer napomenuo je da uvoz u Kinu iz centralne i istočne Evrope poslednjih godina raste po stopi od 30 odsto, a kineske kompanije ulažu u različite oblasti, od infrastrukture, hemijske industrije, telekomunikacija, automobilske industrije, poljoprivrede, finansijskog sektora, nauke i tehnologije.

Poljski premijer Donald Tusk naglasio je da je današnji skup prilika da se uspostave direktni kontakti kineskih preduzeća i preduzeća centralne i istočne Evrope, kao i da se revitalizuju i ojačaju veze tog regiona Evrope i Kine.

Izgradnja mosta Zemun - Borča u Beogradu

On je ukazao da su se zemlje centralne i istočne Evrope poslednjih godina politički i ekonomski transformisale, a dokaz za to je i članstvo u EU i procesi evropskih integracija u tim zemljama.

Tusk je istakao i da potencijal zemalja centralne i istočne Evrope čni te zemlje atraktivnim za strane investicije i izrazio očekivanje da će ih posle ovog sastanka biti sve više i iz Kine.

Poljsko-centralnoevropsko-kineski forum, na kome učestvuju najviši predstavnici vlada zemalja tog dela Evrope, organizovan je povodom posete kineskog premijera Poljskoj.

Na forum nisu bili pozvani predstavnici Kosova, a Srbija je na panou iza govornice, na karti zemalja učesnica, prikazana kao celovita država.

Kineske investicije

Forumu su, prisustvovali predstavnici 300 kineskih firmi, iz različitih oblasti privrede - građevinarstva, transporta, informacionih tehnologija, prehrambene industrije, zaštite životne sredine, kao i oko 450 kompanija iz centralne i istočne Evrope, od čega 300 iz Poljske.

Na forumu se razgovara o novoj kineskoj investicionoj strategiji za centralnu Evropu, izgledima za međusobnu saradnju evropskih zemalja i Kine, razlikama između kineske i zapadne poslovne kulture, a po završetku foruma predviđeni su direktni susreti sa predstavnicima kineskih kompanija.

Kina je između 2004. i 2010. u region centralne i istočne Evrope uložila skromnih 821 milion dolara, pri čemu se prosečan godišnji iznos investicija u poslednjih nekoliko godina udvostručio.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Most Zemun-Borča kao primer u Varšavi

Izvor: Mondo, 26.Apr.2012

Kineski premijer Ven Điabao je na ekonomskom skupu u Poljskoj naveo srpsko-kineski projekat kao dobar primer saradnje Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope. Kinezi za infrastrukturu u Evropi spremili 10 milijardi dolara.

Nastavak na Mondo...

Kinesko-istročnoevropski samit u Varšavi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2012

VARŠAVA -..Premijeri zemalja centralne i istočne Evrope pozdravili su danas napredak u saradnji sa Kinom u svim oblastima proteklih godina i složili se da u svetu stalnih promena i povećanja međusobne zavisnosti, države treba da povećavaju razmenu i saradnju...Šira i dublja veza zajednička je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ven Điabao ohrabruje kineske investitore da ulažu u CG

Izvor: Blic, 27.Apr.2012, 00:50

Premijer Kine Ven Điabao izjavio je danas da će ohrabriti kineske investitore da ulažu u Crnu Goru, posebno u oblastima pomorskog transporta, korišćenja kapaciteta luke Bar, infrastrukture i turizma. ..Ven se danas sastao s crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem u Varšavi gde su učestvovali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.