Kineski ambasador: Očekujem da će Srbija postati članica EU

Izvor: Blic, 16.Mar.2012, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski ambasador: Očekujem da će Srbija postati članica EU

Pozdravljamo evrointegracije Srbije i očekujemo da će Srbija postati punopravna clanica EU, da bismo dobili novog prijatelja u Uniji, rekao je danas kineski ambasador u Srbiji Đang Vanhu.

On je na prijemu priređenom za srpske medije istakao da uključenje Srbije u EU nije u suprotnosti sa jačanjem naših odnosa sa Kinom.

"To su procesi na dva koloseka koji jačaju vitalnu snagu Srbije", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ambasador i dodao da su evrointegracije samostalni izbor Srbije i njenog naroda i da Kina to poštuje.

Vanhu je takođe podsetio da su Srbija i Kina 2009. potpisale sporazum o strateškom partnerstvu.

On je izrazio očekivanje da će posle projekta izgradnje mosta Zemun - Borča i kineskog kredita za obnovu termoelektrane "Kostolac" uslediti novi projekti i nove kineske investicije u Srbiju.

Govoreći o kreditu za "Kostolac", on je naveo da je u Skupštini Srbije definisan ugovor o tom kreditu i da očekuje brzi početak tog projekta.

Ambasador je takođe rekao da kompanija "Šendžen enerdži" aktivno razmatra saradnju vezanu za elektranu "Nikola Tesla".

"To će biti u obimu najveći projekat u istoriji kinesko-srpske saradnje, a način finansiranje će se razlikovati od prethodnih projekata", kazao je on.

Vanhu je takođe pomenuo kao važnu oblast saradnje novi projekat učenja kineskog jezika, o čemu je pre dva dana potpisao sporazum sa ministrom Žarkom Obradovićem.

On je naveo da je stigla prva grupa volontera nastavnika iz Kine koji će predavati kineski jezik u osam gradova Srbije i 31 školi za, kako je precizirao, 2.500 đaka.

"To je veoma koristan i značajan projekat i za sadašnjost i za budućnost", kazao je Vanhu i dodao da će to između ostalog poboljšati komunikaciju mladih dve zemlje.

Kako je istakao, i u Kini se uspešno predaje srpski jezik na Pekinškom univerzitetu i u gradu Harbinu.

On se takođe osvrnuo na krizu evra i izrazio uverenje da će EU imati mudrost i sposobnost da je reši.

Obim trgovine Kine i Evrope je prošle godine iznosio 567 milijardi dolara i zato je, kako je rekao, prosperitet Evrope čvrsto povezan sa Kinom.

Spremni smo da zajednički pobedimo teškoće, a naša pomoć Evropi je bez bilo kakvih uslova, rekao je ambasador Vanhu.

Povezane vesti: Ambasador: Novak Đoković idol kineske omladine

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.