Izvor: Danas, 27.Feb.2015, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karen Lamli: Očekujem brzo otvaranje prvih poglavlja

Srbija je država koja mi mnogo znači, tako da je glavni fokus mog jučerašnjeg predavanja bio rad na britansko-srpskim odnosima, a podelila sam i detalje o mom radu, karijeri i interesovanjima, kao i dala kratak vodič o aktivnostima britanskog parlamenta, kaže za Danas Karen Lamli, predsednica Grupe za Srbiju Parlamenta Velike Britanije, koja je prilikom posete Beogradu održala predavanje na Megatrend univerzitetu i učestvovala na konferenciji o odnosima Srbije i Velike Britanije "Stvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << strategijskih partnerstava".

Naša sagovornica precizira da se tokom boravka u Beogradu, između ostalog, sastala sa britanskim ambasadorom u Srbiji Denisom Kifom u njegovoj rezidenciji i šefom poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Zoranom Babićem. Ona ističe da su britansko-srpski odnosi sada "verovatno dobri kao što su uvek i bili", precizirajući da se veoma stara za to u svojstvu predsednice Grupe za Srbiju.

- Zanimljivo je da pre 2010. nije postojala Grupa za Srbiju, a njena svrha jeste unapređenje političkih i kulturnih odnosa između Britanije i Srbije, te međusobnog razumevanja dveju vlada. Redovno se sastajem sa srpskim ambasadorom u Britaniji i britanskim ambasadorom u Srbiji da bih razmotrila načine na koje možemo da radimo na odnosima Britanije i Srbije. Ostvaren je veliki napredak, ali očigledno je da se uvek može učiniti više - konstatuje Lamlijeva.

Britanska poslanica izražava očekivanje da će prva poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU biti ubrzo otvorena. "Istina je da mnogi političari u Velikoj Britaniji, uključujući mene, imaju skeptičan pristup EU, ali Srbiji se pruža podrška za kontinuiranu i ubrzanu EU integraciju. Želim svako dobro Srbiji na dugom putu pridruživanja Uniji. Jasno je da je potrebna sposobnost trgovine ne samo sa Evropom već i sa ekonomijama u razvoju, pa treba da se postarate da imate obučenu radnu snagu", ukazuje ona.

Simbol napretka

Ocenjujući značaj predsedavanja Srbije OEBS-u, Karen Lamli navodi da je činjenica da je Ivica Dačić, šef srpske diplomate, na čelu OEBS-a "veoma važan korak" za Srbiju. "To je simbol napretka Srbije i važan korak na putu prema EU. Nadam se da ću videti još više Srba na čelu evropskih institucija i komiteta u narednim godinama", poručuje britanska poslanica.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Karen Lamli: Očekujem brzo otvaranje prvih poglavlja

Izvor: Danas, 28.Feb.2015, 10:06

London, Beograd - Srbija je država koja mi mnogo znači, tako da je glavni fokus mog jučerašnjeg predavanja bio rad na britanskosrpskim odnosima, a podelila sam i detalje o mom radu, karijeri i interesovanjima, kao i dala kratak vodič o aktivnostima britanskog parlamenta, kaže za Danas Karen Lamli,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.