Kampanja do sutra u ponoć

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2012, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kampanja do sutra u ponoć

BEOGRAD -

Učesnici drugog kruga predsedničkih izbora do sutra u ponoć mogu da budu u kampanji i obraćaju se biračima, jer tada počinje predizborna tišina, koja traje do zatvaranja biračkih mesta - 20. maja u 20 sati.

U tom periodu će biti zabranjena izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja, kao i javni skupovi i objavljivanje procene rezultata izbora.

U Uputstvu za sprovođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbora navedeno je da je u tom periodu na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno isticanje simbola podnosilaca izbornih lista, odnosno političkih stranka, koalicija, grupa građana i drugog propagandnog materijala.

Pošto nijedan od predsedničkih kandidata u prvom krugu izbora nije dobio većinu glasova birača koji su glasali, na ponovljenom glasanju učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, a to su Boris Tadić ispred koalicije "Izbor za bolji život" i Tomislav Nikolić ispred koalicije "Pokrenimo Srbiju".

Prvi na glasačkom listiću, koji će biti svetlo drap boje, biće Tadić, koji je prema konačnim rezultatima u prvom krugu predsedničkih izbora u Srbiji osvojio 25,31 odsto, odnosno 989.454 glasova, a drugi će biti Nikolić, koji je osvojio 25,05 odsto, odnosno 979.236 glasova.

Za drugi krug predsedničkih izbora štampano je 6.803.863 glasačka listića.

Na ponovljenom glasanju za predsednika Republike, kako piše u Zakonu o izboru predsednika, biće izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova, a ako osvoje podjednak broj glasova birači će ponovo izaći na birališta u roku od 15 dana.

Mandat budućem predsedniku počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Skupštinom.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.