KO PODRŽAVA JEREMIĆA Evo šta se događa iza kulisa izbora za novog sekretara UN

Izvor: Blic, 24.Jul.2016, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO PODRŽAVA JEREMIĆA Evo šta se događa iza kulisa izbora za novog sekretara UN

Vuk Jeremić dobio je pozitivne glasove stalnih članica Saveta bezbednosti - Rusije, Kine i Francuske. Velika Britanija "nije imala mišljenje", dok su SAD bile protiv.

Mada se rezultati o tome kako su stalne i nestalne članice SB UN glasale čuvaju u tajnosti, "Blic" iz diplomatskih izvora u Njujorku saznaje da su Rusi i Kinezi očekivano podržali srpskog kandidata, dok je lobiranje u Londonu i Parizu takođe dalo rezultate.

Od kada je zvanično postao kandidat za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << generalnog sekretara UN, Jeremić je više puta boravio u prestonicama Francuske, Velike Britanije i Kine. Primljen je na visokom nivou, a već poruka da su spremni da saslušaju njegov program i daju mu šansu u tamošnjim ministarstvima spoljnih poslova, bila je pozitivan znak.

Kada je reč o nestalnim članicama, Jeremić je dobio glas Japana, trenutno predsedavajuće zemlje GS UN, a podršku srpskom kandidatu dali su i Angola, Egipat i Senegal, koje su u ovoj rotaciji među nestalnim članicama.

Pročitajte još:

- Jeremić održava dobre kontakte sa azijskim i afričkim zemljama. Kada je pre pet godina organizovao Samit nesvrstanih u Beogradu, Egipat je predsedavao nesvrstanima i od tada su ti odnosi bivali samo bolji - navodi izvor "Blica".

Kandidat Srbije za to prestižno mesto dobio je pozitivan stav i Ukrajine, koju je takođe nedavno posetio, kao i Španije.

Osim Slovenca Danila Tirka, koji je imao jedan pozitivan glas više od Jeremića, svi ostali kandidati iz regiona prošli su znatno lošije.

Možda najveće iznenađenje jeste debakl predstavnice Hrvatske Vesne Pusić, o kojoj se govorilo kao o mogućem favoritu iz senke, a kao jedan od argumenata za njenu pobedu, navodilo se i to što je žena. Isti adut pominjan je i u slučaju Bugarske. Naime, Irina Bokova je dobila, kao i Jeremić, devet pozitivnih glasova, ali i jedan negativan više od našeg kandidata. Lošiji od Jeremića su bili i Crnogorac Igor Lukšić, Makedonac Srđan Kerim i Miroslav Lajčak iz Slovačke.

Žene bez podrške

Mesecima se govorilo da bi na mesto generalnog sekretara UN mogla prvi put u istoriji da dođe žena. Međutim, prvo neformalno glasanje je pokazalo da žene imaju slabiju podršku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.