Joksimović: Mađarska dobar i iskren prijatelj Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2016, 05:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Mađarska dobar i iskren prijatelj Srbije

Mađarska je jedan od najiskrenijih prijatelja Srbije i snažno podržava njen evropski put, poručili su danas nakon sastanka u Budimpešti ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto.

Mađarska je jedan od najboljih i najiskrenijih partnera Srbije na putu ka EU i pokazala je da vodi računa o regionu i da iz najiskrenijih pobuda podržava integraciju Srbije u Uniju, poručila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Joksimović.

Ona se nada da će Srbija do kraja godine otvoriti još nekoliko poglavlja.

"Mađarska nam pruža podršku i mislim da je objektivno zaslužujemo. Mislimo da nije dobro usporavati put Srbije zbog onoga što je aktuelni trenutak u kom se nalazi EU i zato cenimo mađarski pristup i podršku", rekla je Joksimović.

Na sastanku je, navela je, bilo reči i o mogućnostima da dve zemlje, kao susedi, konkurišu za evropske fondove i razne projekte u prekograničnoj sardanji, kako bi život građana bio bolji, što bi i trebalo da bude i suština evrointegracija.

Ona je istakla da je važna saradnja i dobri odnosi sa Mađarskom, kao prvim susedom i zemljom čija je nacionalna manjina zastupljena u Srbiji i potpuno je uključena u politički život.

Joksimović se zahvalila mađarskom ministru što je ponovio reči sa sednice na kojoj su otvorena poglavlja - da se Srbija iz najbojih razloga trudi da unapredi položaj manjina i da je to nešto čime Srbija ne trguje.

"To je naše iskreno opredeljenje i nadamo se da će i druge zemlje shvatiti da je to jedini put i način saradnje koji vodi do stabilnosti", podvukla je Joksimović.

Ona je rekla da će Srbija nastaviti politiku humanitarnog pristupa migrantskoj krizi, ali je istakla da razume Mađarsku i slaže se da je potrebna sveobuhvatna politika EU koja će rasteretiti balkansku rutu.

"Srbija je učinila mnogo od početka migrantske krize, a sa Mađarskom imamo veoma dobru saradnju. Biće izazova i zato je redovna komunikacija značajna", ukazala je Joksimović, zahvalivši na pozivu da poseti Mađarsku.

Srbija, kako je reka, shvata evropske integracije kao deo unutrašnje razvojne politike, a ne samo spoljne, te bi članstvo bilo kruna tog značajnog projekta.

Neprihvatljiva namera bilo koje institucije ili države članice EU koje žele da uspore proces evropskih integracija Srbije

Ministar spoljnih poslova Mađarske Sijarto rekao je da Mađarska podržava evropske integracije Srbije i da će učiniti sve da se pregovori završe što pre.

On je pozvao institucije EU da do 2020. godine završe pregovore o priključivanje sa Srbijom i istakao da je neprihvatljiva namera bilo koje institucije ili države članice EU koje žele da uspore proces evropskih integracija Srbije.

"To nećemo prihvatiti, bilo da je reč o institucijama ili državama članicama. Smatramo da postoje svi uslovi da se sva poglavlja u pregovorima otvore", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministarkom Joksimović.

On je srpskoj ministarki zahvalio što je njena prva poseta inostranstvu u novom mandatu baš Budimpešti, jer to, kako kaže, pokazuje koliko je tesna mađarsko-srpska saradnja.

Sijarto je podvukao da je za Mađarsku stabilnost regiona interes od nacionalnog značajna i privredno i bezbednosno.

Da se sve zemlje sa manjinama ponašaju kao Srbija...

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da bi ovaj region bio mnogo bolje i srećnije mesto kada bi se sve susedne države prema manjinama ponašale kao Srbija, kao i da nema pitanja koje Mađarska i Srbije ne bi mogle da razmatraju.

"Kada bi susedne države približno toliko učinile, 'karpatski basen' bio bi srećnije mesto", rekao je Sijarto i ocenio da bi i nekoliko zemalja članica EU moglo da zavidi Srbiji na odnosu prema manjinama.

On je ponovio da ceni gest Srpske napredne stranke da na pokrajinskom i republičkom nivou uključi u vladajuću koaliciju i Savez vojvođanskih Mađara.

"Ima uvek situacija i pitanja koja treba rešiti, ali ne znamo još nijedno takvo koje ne bismo mogli da razmatramo sa srpskom vladom", rekao je Sijarto na pres konferenciji posle sastanka sa srpskom ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Zabrinjavajuća retorika hrvatskih političara

Regionalna stabilnost važna je za sve nas, ali i za EU, naročito u kontekstu migratorne krize, izjavila je danas ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, uz poruku da Srbija ima jasan interes, a to su mir, stabilnost i napredak.

Mi nećemo dizati tenzije i uzdržavaćemo se od izjava koje mogu dodatno da poremete odnose, ali države članice EU imaju i dodatnu odgovornost, pored toga što su članice Unije", poručila je ministarka u Budimpešti, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom.

Joksimović je naglasila da očekuje smirivanje situacije, te da Srbija ima jasne interese, a to su mir, stabilnost i napredak.

"Gledamo u budućnost i želimo da svi živimo bolje, ali na neke izjave i stavove ne možemo da ćutimo, jer je naš posao da štitimo interese građana. Ali smo se opredelili za politiku uzdržavanja u veri da će drugi to razumeti i da ćemo u boljoj atmosferi ići napred u ekonomskom smislu", rekla je Joksimović.

Nadovezujući se na reči ministarke, Sijarto je kazao da ne želi da diže tenzije, ali da je Mađarska sa pravom zabrinuta.

"Vidimo da se hrvatski političari takmiče u tome ko će radikalnije formulisati i reći grublje stvari i to je deo njihove kampanje. Ako pratimo retoriku i napetosti, vidimo da je situacija zabrinjavajuća", rekao je Sijarto.

Sledeće godine još jedan granični prelaz sa Mađarskom

Sledeće godine biće otvoren novi granični prelaz između Srbije i Mađarske, a do 2020. godine još jedan, najavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Govoreći o situaciji na granici, Sijarto je rekao da će Mađarska graditi granične prelaze za one koji žele pošteno da uđu u tu državu.

"Mi ogradu podižemo protiv onih koji nepošteno, kršeći naše zakone i granice, žele da uđu u Mađarsku. Ogradu ne podižemo zbog Srbije i njenih građana, svi koji žele pošteno da putuju mogu to da urade", rekao je Sijarto na pres konferenciji posle sastanka sa srpskom ministarkom zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Sijarto je ponovio da Mađarska nikoga neće pustiti u šengenski prostor bez kontrole.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ugovor EU i Turske ne ispoštuje, mase izbeglica će krenuti prema Zapadnom Balkanu i Mađarskoj, a ukoliko region ne bude stabilan, neće moći da zaustavi taj talas, pa će se ponoviti scene iz prošle godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.