Jeremić u SB UN: Srbija ne odustaje od rezolucije 1244

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2012, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u SB UN: Srbija ne odustaje od rezolucije 1244

NJUJORK -

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku završena je sednica posvećena Kosovu i Metohiji.

U ime Srbije na sednici je govorio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Članicama Saveta obratili su se i pomoćnik generalnog sekretara UN zadužen za mirovne operacije Edmon Mule, šef UNMIK-a Farid Zarif i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.

Na sastanku je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razmatran redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, a u okviru toga razgovaralo se i o dijalogu Beograd-Priština, radu Euleksa i istrazi o navodima o trgovini ljudskim organima.

Srbija ostaje predana dijalogu

Situacija na severu Kosova i dalje je nestabilna, što je posledica jednostranih pokušaja da se promeni realnost na terenu, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i istakao da Srbija neće odustati od rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), kao uslova za predstavljanje Prištine u regionalnim forumima.

Srbija ostaje predana dijalogu sa Prištinom, jer je to jedini legitimni mehanizam da se prevaziđu razlike u mišljenjima, izjavio je Jeremić u govoru na sednici Saveta bezbednosti UN.

Povodom problema predstavljanja Prištine u regionalnim forumima, koji će biti razmatran u sledećoj rundi dijaloga, Jeremić je poručio da Srbija nikada nije sprečavala da se čuje bilo čiji glas u ovom delu sveta, uključujući i Prištinu.

Ipak, to mora biti eksplicitno predstavljanje u skladu sa rezolucijom 1244, naglasio je Jeremić.

On je zatražio od Saveta bezbednosti da podrži važnost ove rezolucije u kontekstu dijaloga.

Nametanje rešenja na severu prouzrokovalo barikade i sukobe

Posledice nametanja rešenja na severu Kosova, uz upotrebu sile, dominirale su političkom klimom tokom izveštajnog perioda, što je dovelo do postavljanja barikada, demonstracija i sukoba, rekao je Jeremić i naglasio da je Srbija odmah i jednoglasno osudila nasilje.

On je podsetio da je Beograd pozvao sve učesnike da reše probleme kroz pregovore i uzdrže se od akcija koje su štetne za uspostavljanje sigurnog i bezbednosnog okruženja.

Jeremić je ocenio da je, posle serije incidenata u novembru, situacija na severu Kosova počela da se poboljšava, dok za srpsku zajednicu na jugu nije bilo značajnijeg napretka, jer su se nastavili nasilni incidenti, a broj povratnika nije povećan.

Jedan od najtežih incidenata dogodio se u selu Dobruša, gde je srpska porodica otišla da obiđe svoja imanja, a sačekao ih je komšija Albanac. Kako smo saznali iz medija, komšija je otišao do svoje kuće, a onda je otvorio rafalnu paljbu na svoje komšije Srbe, jednog je ubio, a dvoje ranio, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je, tokom izveštajnog perioda o situaciji na Kosovu i Metohiji, Euleks učinio neke pozitivne korake u oblasti vladavine prava, odnosno počela su suđenja nekim kontroverznim javnim ličnostima i zvaničnicima za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije.

Jeremić je podsetio da je predsednik Srbije Boris Tadić, za Božić, posetio manastir Visoki Dečani i da je tada uputio apel za sveobuhvatni mir između Srba i Albanaca.

Sačekali su ga protesti širom Kosova, uključujući i napad na njegovu kolonu, podsetio je Jeremić.

Zabrinutost zbog privatizacije

Prema njegovim rečima, Srbija je saglasna sa ocenama generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, koji je izneo zabrinutost zbog procesa privatizacije na Kosovu.

Jeremić je ukazao da se oko 250 miliona evra nalazi u bankama država članica Ujedinjenih nacija i da će Kosovska privatizaciona agencija pokušati da dođe do tog novca.

Finansijske institucije koje čuvaju taj novac ne smeju ga dati dok ne bude postignut dogovor dve strane, ukazao je on.

"To je ozbiljno pitanje odgovornosti i nećemo se ustezati da iskoristimo sve pravne mehanizme koji su nam na raspolaganju kako bi zaštitili svoje pravo svojine, upozorio je Jeremić.

Jeremić je izneo uverenje da je ovo pitanje koje zahteva hitnu pažnju Saveta bezbednosti, precizirajući da Srbija neće odustati ni od svog zahteva ovom telu da se pod njegovim okriljem vodi istraga o navodima o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji.

Tadić predložio rešenje

Jeremić je naveo da je Tadić predložio rešenje za Kosovo koje mora da obezbedi međunarodnu zaštitu interesa Srbije u pokrajini, obezbeđivanjem realističnog rešenja za sever Kosova, zaštitu enklava južno od Ibra, očuvanje srpskog identiteta i verskog nasleđa i rešavanje imovinskih odnosa.

Jedini način da se obezbedi održivo i dugoročno rešenje za pitanje Kosova je da strane pregovaraju o svim otvorenim pitanjima, u dobroj veri, istakao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da je prošlog oktobra Klint Vilijamson postao glavni tužilac istražnog tima Euleksa i da je, tokom posete Beogradu, dobio uveravanja da će mu Srbija pomoći u svemu što može, kako bi se otkrilo šta se dešavalo na samoj teritoriji Kosova.

Ali, to nije dovoljno, jer većina od onoga što se dogodilo, dogodilo se van naše teritorije, rekao je Jeremić i istakao da Euleks nema mandat niti kapacitet da sprovodi istragu van teritorije Kosova.

Samo istraga, koja se bi se vodila pod okriljem Saveta bezbednosti može to da osigura. U suprotnom, određen broj eventualno osumnjičenih za učešće u ovom ratnom zločinu mogao bi da ostane van domašaja pravde, upozorio je on.

Hodžaj: Referendum i izbori na severu rizik

Kosovski ministar spoljnih poslova Envez Hodžaj izjavio je danas da najavljeni referendum na severu Kosova, kao i namera Srbije da organizuje izbore i na teritoriji Kosova nose ozbiljan rizik za bezbednost na Kosovu.

Hodžaj je takođe pozvao Srbiju da povuče, kako je naveo, srpsku policiju i snage bezbednosti sa severa Kosova.

On je na sednici SB UN rekao da bi organizovanje izbora, koji će ove godine biti održani u Srbiji, i na teritoriji Kosova predstavljalo kršenje rezolucije SB UN 1244.

"To bi bio veoma zabrinjavajući razvoj događaja za Prištinu", rekao je Hodžaj na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku.

Kosovski ministar tvrdi takođe da Srbija ne primenjuje postignute dogovore u dijalogu Beograda i Prištine.

On je optužio Srbiju da "parcijalno ili uopšte ne primenjuje" postignute dogovore, da nije ispunila ono što je EU od nje tražila u decembru i da nije prihvatila predloge EU o regionalnom predstavljanju Prištine.

Hodžaj je ocenio da ono što je dogovoreno ništa ne vredi ako se ne primenjuje na terenu.

"Vladavina zakona nije nešto o čemu se pregovara, ona važi za sve, sever Kosova ne može biti crna rupa", rekao je on.

Hodžaj je takođe u svom izlaganju naveo da su ideje razmene teritorija ili podele Kosova "veoma opasne" i da bi "za dobrobit Srbije, Kosova i regiona" bilo dobro da "granice na Balakanu budu fiksirane jednom za svagda".

On je takođe rekao da su kosovske institucije odlučne da podrže istragu o navodima o trgovini ljudskim organima "na otvoren i transparentan način" i pozdravio dolazak specijalnog istražnog tima Euleksa na čelu sa tužiocem Klintom Vilijamsonom.

Hodžaj je pozvao sve članice UN da podrže uključivanje Prištine u regionalne i međunarodne institucije.

Kako je rekao, Priština ulaže velike napore kako bi se uključila u rad regionalnih i međunarodnih organizacija jer to bitno ne samo za Kosovo, već i za Balkan i Evropu.

Kao jedan od prioriteta vlade on je naveo obezbeđivanje daljeg priznavanja nezavisnosti Kosova uz tvrdnju da je do sada Kosovo priznalo 85 zemalja.

Govoreći o dostignućima kosovskih institucija, on je naveo da svako ko je u poslednjih nekoliko godina posetio Kosovo video je da se ono "transformisalo u multietničku demokratiju".
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić u SB UN: Srbija ne odustaje od 1244

Izvor: Mondo, 08.Feb.2012

Savet bezbednosti UN razmatrao situaciju na Kosovu koja je, prema oceni generalnog sekretara UN Ban Ki muna, napeta i umnogome utiče na dijalog Beograda i Prištine i razgovore o evropskoj perspektivi regiona.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.