Jeremić u Moskvi od 15-17. marta

Izvor: Blic, 14.Mar.2012, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u Moskvi od 15-17. marta

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boraviće u Moskvi od 15-17. marta, gde bi sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom trebalo da razgovara o bilateralnoj saradnji, kosovskom pitanju i situaciji na Balkanu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Tokom Jeremićevog boravka u Moskvi biće potpisan protokol o učešću Rusije u unutrašnoj dekoraciji hrama Sv. Save u Beogradu.

U saopštenju ruskog Ministarstva navodi se da učešće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ovom projektu treba da bude potvrda duhovne bliskosti dva naroda i podseća da Rusija, preko UNESKO, finansira obnavljanje uništenih srpskih kulturnih i verskih spomenika na Kosovu (dva milona dolara).

Kako je istaknuto, između Srbije i Rusije postoji dinamičan i sadržajan politički dijalog, a kontakti između vlada, parlamenata, ministarstava, odražavaju uzajamno raspoloženje da se bilateralni odnosi podignu na novi nivo.

Na međunarodnoj sceni, Beograd i Moskva se zalažu za jačanje centralne uloge Ujedinjenih nacija kao univerzalnog instrumenta podrške miru i bezbednosti.

Srbija i Rusija dele principijelni stav da konačno rešenje kosovskog pitanja mora biti pronadjeno u okviru dijaloga Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

U okviru bilateralne saradnje posebna pažnja se, kako je konstatovano u saopštenju objavljenom danas na veb-sajtu Ministarstva, posvećuje rastu trgovinsko-ekonomske saradnje.

Rusko Ministarstvo podseća da je Srbija, među državama Zapadnog Balkana, tradicionalno lider kada je reč o obimu trgovinske razmene sa Rusijom - prošle godine ra razmena je iznosila dve milijade dolara.

Podseća se da je završena izgradnja podzmenog skladišta gasa Banatski dvor i da je ono oktobra 2011. pušteno u rad, a da se radi i realizaciji drugih projekata u oblasti energetike - pripremama za početak izgradnje srpskog dela gasovoda "Južni tok" i modernizacini NIS-a.

Ukupan iznos ruskih investicija u privredu Srbije u periodu od 2003-2011. godine premašio je 1, 5 milijardi dolara, a u Nišu se gradi rusko-srpski humanitarni centar.

Povezane vesti: Lavrov u Australiji: Svemir i nuklearna energija na dnevnom redu Jeremić: Spremni smo da obnovimo pregovore o statusu Kosova Jeremić: Tadić uskoro putuje u Rusiju Lavrov: Rusija razume zašto Srbija želi u EU Štampa: Rusija ostaje ključan ekonomski partner Srbije
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.