Jeremić: Srbija sa velikom verovatnoćom dobija kandidaturu

Izvor: Blic, 27.Feb.2012, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija sa velikom verovatnoćom dobija kandidaturu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je večeras da je velika verovatnoća da će u utorak u Briselu biti doneta odluka da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU i poručio da, bez obzira na pritiske, Srbija neće menjati politiku "i Kosovo i EU".

"Dok god je ova vlada, ni za jotu neće biti promene spoljne politike", kazao je Jeremić za B92 i dodao da bi odustajanje od politike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja u središte stavlja očuvanje teritorijalne celovitosti i evropski proces dovelo bi Srbiju u nesagledive opasnosti.

"Nastavak ovakve politike, a ne kraj, jedini je put kojim možemo da nastavimo da idemo. To je moje lično uverenje. Videćemo da li će građani dati podršku za takvu politiku na izborima", naveo je Jeremić.

On je odbacio navode da je sporazumom o regionalnom predstavljanju Kosova Srbija priznala Kosovo i kazao da je Srbija pokazala da, šta god bila cena, nije spremna da odustane od kosovske politike.

Jeremić je rekao da se može očekivati da će Nemačka, koja je u decembru blokirala odluku, u utorak u Briselu jasno i nedvosmisleno dati podršku da Srbija dobije status kandidata, a da očekuje da će biti otklonjeni nesporazumi sa Rumunijom povodom rezerve koju je Bukurešt u poslednjem trenutku stavio zbog situacije sa vlaškom manjinom u Srbiji.

On je kazao da je Srbija u decembru bila suočena sa ultimatumom koji nije htela da prihvati.

"Pritisci su bili da odustanemo od kosovske politike i nečega na šta nas obavezuje Ustav. U decembru su ti zahtevi vrlo jasno bili predstavljeni. Mi smo jasno na te zahteve negativno odgovorili", kazao je Jeremić.

Na pitanje šta je promenjeno danas u odnosu na decembar, Jeremić je kazao da je glavna promena to što je postignut dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova.

"Glavna promena je to što smo pristali da se u okviru regionalnih skupova bilo kakva tabla (za Kosovo) pojavljuje, što do sada nije bio slučaj", kazao je Jeremić.

Na pitanje da li u Ministarstvu spoljnih poslova postoje struje -proruska i proevropska, Jeremić je rekao da, ukoliko bi to i bilo tačno, javno ne bi bio spreman da kaže kao normalan čovek i ministar koji svoju funkciju obavlja na odgovoran način.

Za razliku od Jeremića, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko je u istoj emisiji B92 kazala da politika "i Kosovo i EU" nije donela rezultat i da je sporazum koji su Beograd i Priština u Briselu postigli o regionalnom predstavljanju Kosova otvorio vrata za odustajanje od takve politike.

"Odustajanje od te politike ići će fazno. Srbija još nije priznala Kosovo ali je to pitanje koje će se postavljati u budućim odnosima sa EU", kazala je Sonja Biserko i dodala da je sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova "uvod u dalje priznanje Kosova i uvod u evropske integracije Srbije".

Biserko je navela da je izvesno da će Srbiji biti dodeljen status kandidata za članstvo u EU.

Na pitanje da li su tačni navodi da ministar policije Ivica Dačić vodi trubače u Brisel i da će se praviti žur, ministar Vuk Jeremić je kazao da nema tu informaciju.

Povezane vesti: Šefovi diplomatija EU sutra o statusu za kandidaturu Srbije Vuk Drašković: EU je jedini spas za Srbiju Špigel: Srbiji status kandidata za EU Lajčak: Odluku o članstvu Srbije će doneti sve članice EU Mas: Srbija treba da dobije status kandidata bez odlaganja
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Verovatno dobijamo kandidaturu za EU

Izvor: Mondo, 27.Feb.2012

Velika verovatnoća je da će u utorak u Briselu biti doneta odluka da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, kaže ministar Vuk Jeremić iako ne menjamo politiku "i Kosovo i EU".

Nastavak na Mondo...

JEREMIĆ: VELIKA VEROVATNOĆA ZA KANDIDATURU

Izvor: Kurir, 27.Feb.2012

Šef diplomatije odbacio navode da je sporazumom o regionalnom predstavljanju Kosova Srbija priznala Kosovo..BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je večeras da je velika verovatnoća da će u utorak u Briselu biti doneta odluka da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo...

Nastavak na Kurir...

Jeremić: Nismo i nećemo priznati Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 27.Feb.2012

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je velika verovatnoća da će u utorak u Briselu biti doneta odluka da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU i poručio da, bez obzira na pritiske, Srbija neće menjati politiku "i Kosovo i EU"..."Dok god je ova vlada, ni za jotu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Politička strategija Srbije

Izvor: RTV Pink, 27.Feb.2012

Jeremić: Politika "I EU i Kosovo" jedini put za Srbiju. . . Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je sinoć da je politika "I EU i Kosovo" jedini put kojim Srbija može da nastavi dalje i odbacio svaku mogućnost da sporazum postignut u dijalogu Beograda i Prištine predstavlja veleizdaju....

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.