Jeremić: Beograd prestonica regionalne saradnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2011, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Beograd prestonica regionalne saradnje

TRST -

U Trstu je danas počeo sastanak ministara spoljnih poslova država članica Centralno-evropske inicijative porukom šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da zemlje CEI ponovo imaju šansu za novi početak u regionalnim odnosima i strateški izbor kojim bi se omogućilo da tragedije iz prošlosti ne koče zajedničke napore u cilju postizanja bolje sutrašnjice.

"To je postao zajednički moralni imperativ za sve Evropljane – suštinska komponenta procesa pomirenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preduslov za konsolidaciju održivog mira i presudan element za jačanje temelja na kojem se podiže ‘dom za sve Evropljane’ ", rekao je Jeremić.

Ukazujući da Beograd ove godine, zahvaljujući činjenici da pored CEI predsedava još nekoliko inicijativa, predstavlja simbolično prestonicu regionalne saradnje, Jeremić je kazao da je unapređenje koordinacije između različitih regionalnih organizacija jedan od prioriteta Srbije.

Srbija predsedava CEI ove godine i to prvi put otkako je formirana ova inicijativa 1989. godine.

Obraćajući se okupljenim ministrima iz 17 zemalja, koje uz Srbiju čine CEI, Jeremić je rekao da CEI predstavlja originalan most na nekada podeljenom kontinentu i prvu praktičnu posledicu završetka Hladnog rata.

Podsetivši da je Zapadni Balkan propustio priliku za konsolidaciju ciljeva istorijske 1989. godine, što je dovelo do velike tragedije na ovim prostorima, šef srpske diplomatije je ukazao da ovaj region ponovo ide u pravom pravcu.

"Promovisanje regionalne saradnje u našem delu sveta je, velikim delom, stavljeno u kontekst evropskog procesa”" rekao je Jeremić, dodajući da je Srbija upravo u tim okvirima pokrenula sveobuhvatne reforme s ciljem izgradnje društva zasnovanog na evropskim standardima.

"Verujemo da CEI može da nam pomogne da postignemo naš cilj znatno brže, u skladu sa sloganom same organizacije: regionalna saradnja za evropsku integraciju", naglasio je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, CEI predstavlja glavnu vezu između država članica EU i svih ostalih u regionu, a jedan od prioriteta Srbije, kao predsedavajuće zemlje, jeste institucionalizacija političkog dijaloga i saradnje između inicijative i Evropske komisije. “Apelujemo na sve partnere u Briselu da preduzmu odgovarajuće interne mere kako bi Sporazum o saradnji između CEI i EK mogao da bude potpisan što pre. Pored drugih opipljivih koristi, taj sporazum će omogućiti da inicijativa postane privilegovani partner za sprovođenje programa EU na Zapadnom Balkanu”, rekao je Jeremić.

Tokom srpskog predsedavanja pažnja će, kako je rekao, biti usredsređena i na jačanje uloge CEI i razvoju i unapređivanju makroregiona, uz pomoć određenih projekata. U tom kontekstu, očekuje se rasprava o pokretanju političkog dijaloga CEI i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o multidonatorskom fondu s ciljem da se pomogne članicama CEI koje nisu u EU da dovrše procese tranzicije.

"U nameri da ojačamo značaj ove organizacije i dalje promovišemo njenu ulogu, Srbija kao predsedavajuća će zatražiti da CEI dobije status posmatrača u Generalnoj skupštini UN", naglasio je Jeremić.

"Jedna od zajedničkih tema za sve jeste i borba protiv organizovanog kriminala", naveo je Jeremić, dodajući da će se srpska politika “nulte tolerancije” po ovom pitanju nastaviti.

"Ultimativni uspeh se međutim ne može postići bez znatno jačih i koordinisanijih napora svih zemalja članica", dodao je on.

On je ukazao i na jačanje konzervativnog pristupa prema procesu proširenja EU u nekim evropskim prestonicama zbog čega je ponekad teže uočiti novi nivo poverenja i razumevanja u Jugoistočnoj Evropi.

“Štaviše, odnosi u regionu nikad nisu bili bolji i to je nešto što treba proslaviti”, istakao je Jeremić. On je podsetio da je Srbija donedavno, ispravno ili pogrešno, bila doživljavana kao posebno pitanje u ovom delu sveta.

"Teško je to , međutim, i dalje tvrditi. Srbija je veoma naporno radila na tome da umesto problema postane akter - nezaobilazan deo odgovora na brojna pitanja u regionu", rekao je Jeremić.

Jedno od tih pitanja je i pomirenje, koje predstavlja jedini način da se prekine krug zla, mržnje i nasilja.

"Puna saradnja Srbije sa Tribunalom rezultirala je zatvaranjem bolnog poglavlja u nedavnoj istoriji Balkana. Druga su, nažalost, ostala otvorena. Verujemo da sve države i etničke grupe moraju odgovorno da zatvore sopstvena poglavlja kako bi proces pomirenja bio uspešno završen", poručio je Jeremić.

Okupljenima će se uvodim izlaganjem obratiti šef italijanske diplomatije Franko Fratini, kao i generalni sekretar CEI Gerhard Fancelter.

Nakon toga počeće plenarna sednica, a u popodnevnim satima ministar Jeremić će zajedno sa Fratinijem, Fancelterom i ministrima spoljnih poslova Crne Gore Milanom Roćenom i Ukrajine Konstantinom Griščenkom održati konferenciju za novinare.

Crna Gora je pre Srbije predsedavala CEi, dok će Ukrajina od Beograda preuzeti ovu ulogu naredne godine.

Pored ministara spoljnih poslova ili zamenika ministara iz 18 zemalja članica inicijative, na sastanku učestvuju i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), generalni sekretari Jadransko-jonske inicijative, Crnomorske ekonomske saradnje i Regionalnog saveta za saradnju (nekadašnjeg Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope).

CEI je formirana 11. novembra 1989. godine u Budimpešti kao prvi forum čiji je cilj promovisanje regionalne saradnje među zemljama Centralne i istočne Evrope.

Na marginama ovog skupa šef srpske diplomatije imaće čitav niz bilateralnih susreta.

Fratini: Srbija zaslužuje status kandidata

Srbija zaslužuje da do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini.

"Srbija sada zaslužuje veliki korak napred, zaslužuje status kandidata do kraja ove godine," rekao je Fratini u Trstu gde se održava sastanak ministara spoljnih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI).

On je rekao da su u toku pripreme za značajan međuvladin sastanak Italije i Srbije koji će se održati u Beogradu i na kome će biti izražena zvanična podrška evropskoj integraciji Srbije.

Datum sastanka još nije preciziran, ali na njemu će "izvesno biti izdato zvanično saopštenje u kome će biti podržana evropska perspektivi Srbije," rekao je Fratini, kako prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

Italijanski ministar je takođe izrazio veliko zadovoljstvo zbog završetka pregovora EU i Hrvatske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FRATINI: SRBIJIE STATUS KANDIDATA DO 2011.

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011

TRST- Srbija zaslužuje da do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini..."Srbija sada zaslužuje veliki korak napred, zaslužije status kandidata do kraja ove godine," rekao je Fratin u Trstu gde se održava...

Nastavak na Kurir...

Fratini: Vrata EU za Srbiju otvorena

Izvor: Blic, 10.Jun.2011

TRST - Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini izjavio je danas u Trstu da su vrata Evropske unije otvorena za Srbiju kada je reč o sticanju statusa kandidata do kraja ove godine..."Srbija je, posle hapšenja Ratka Mladića ostvarila značajan napredak. Vrata EU za Srbiju jesu otvorena i treba...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.