Janković za sada jedini kandidat za novog ombudsmana

Izvor: Blic, 16.Mar.2012, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković za sada jedini kandidat za novog ombudsmana

Šefovi poslaničkih grupa u republičkom parlamentu dobili su danas obaveštenje od predsednice Skupštine Slavice Đukić Dejanović da treba da predlože novog ombudsmana, a aktuleni zaštitnik građana Saša Janković za sada je jedini predloženi kandidat.

Da Janković bude ponovo izabran na tu funkciju predložila je poslanička grupa manjina, a šef poslanika manjina Balint Pastor naveo je u izjavi Tanjugu da se nada da će novi zaštitnik građana biti izabran u narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesec i po dana.

"Predsednici poslaničkih grupa dobili su pismo predsednice skupštine, koja je ujedno i predsednica Odbora za ustavna pitanja sa molbom da predložimo nekoga za zaštitnika građana na novi mandatni period od pet godina", kazao je Pastor.

On je naglasio dobru saradnju sa Jankovićem, ocenivši da bi bilo dobro da bude ponovo izabran.

"Smatramo da je najbitnije da sve važne institucije, među kojima je i ombudsman, funkcionišu i zbog toga se nadamo da će parlament još pre izbora, znači u toku ovog meseca ili najkasnije u aprilu izabrati novog zaštitnika garđana", naveo je Pastor.

Zakonski rok za izbor novog ombudsmana počeo je da teče pre mesec dana.

Ukoliko do jula, kada Jankoviću ističe mandat, ne bude izabran novi zaštitnik ili usvojene izmene zakona, koje predviđaju da ombudsman nastavi da obavlja posao do izbora novog najduže godinu dana, neko od njegovih zamenika biće vršilac dužnosti.

Janković je u nekoliko navrata apelovao na Skupštinu Srbije da izabere novog ombudsmana pre nego što njemu istekne mandat, kako bi se izbeglo slabljenje te instiutucije.

Zaštitnika građana na period od pet godina parlament bira većinom glasova, kandidata predlaže Odbor za ustavna pitanja, a ista osoba može biti najviše dva puta uzastopno birana na tu funkciju.

Povezane vesti: Partije opstruiraju ombudsmana: Zaštitnika građana nema ko da zaštiti Otvorene nove prostorije ombudsmana u Bujanovcu Zaštitnik građana traži budžet prema zakonu Janković poslao skupštini izveštaj o slučaju "nestalih beba"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.