Jahjaga vratila Krivični zakon o medijima Skupštini na ponovno razmatranje

Izvor: Blic, 09.Maj.2012, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga vratila Krivični zakon o medijima Skupštini na ponovno razmatranje

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je danas vratila na ponovno razmatranje kosovskoj skupštini Krivični zakon Kosova čije je usvajanje izazvalo veliko nezadovoljstvo i proteste u javnosti.

Jahjagova je na osnovu ustavnih ovlašćenja vratila skupštini Krivični zakon pošto je procenila da su članovi 37 i 38 zakona u suprotnosti sa članovima 40 i 42 Ustava Kosova, navedeno je u saopštenju kosovske predsednice.

Ovim članovima Ustava je garantovana sloboda izražavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << medija. Odluku Jahjage su pozdravili Asocijacija profesionalnih novinara Kosova i Unija novinara Kosova, zahtevajući istovremeno od skupštine da prihvati predloge i sugestije novinarskih udruženja.

Nakon usvajanja ovog zakona reagovala su i međunarona udruženja novinara i nevladine organizacije na Kosovu, dok su novinara u znak neslaganja sa zakonom prošlog četvrtka bojkotovali i nisu izveštavali o aktivnostima kosovskih institucija.

Izvršni direktor Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Imer Muškoljaj za KIM radio je rekao da je bojkot započet zbog dva člana Krivičnog zakona koji, kako kaže, ograničavaju novinarsku slobodu.

- I mediji i novinari su protiv dva člana Krivičnog zakona jer se član 37 odnosi na krivična dela koja se izvršavaju preko medija, a nama nije jasno šta to znači. Član 38 kaže da su novinari u obavezi da otkriju svoje izvore. To narušava slobodu medija – istakao je on.

Asocijacija i Udruženje profesionalnih novinara Kosova su, revoltirani zakonom, razgovarali sa Jahjagom i zahtevali da zakon bude vraćen u skupštinsku proceduru.

OEBS pozdravio odluku

Šef misije OEBS na Kosovu Verner Almhofer pozdravio je danas odluku da se određene odredbe novog Krivičnog zakona o medijima na Kosovu vrate Skupštini na razmatranje, saopšteno je iz ove misije.

- Članovi zakona 37 i 38 u svojoj trenutnoj formi potkopavaju slobodu medija - ocenio je Almhofer, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Povezane vesti: SEEMO: Autocenzura pravilo u jugoistočnoj Evropi "Devojčica u zelenoj haljini" sa fotografije za Pulicera još ima košmare Pulicerova nagrada za potresnu fotografiju devojčice okružene leševima u Avganistanu Oduzete akreditacije novinarima Rojtersa zbog priče o Irankama-nindžama NUNS i NDNV osudili izbacivanje novinara u Šidu
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.