Jahjaga: Poštovaćemo međunarodne konvencije za srpske izbore

Izvor: Blic, 18.Apr.2012, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Poštovaćemo međunarodne konvencije za srpske izbore

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da na Kosovu neće biti održani lokalni izbori Srbije, ali da će Kosovo poštovati međunarodne konvencije o dvojnom državljanstvu. Jahjaga: Održavanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu dovelo bi u pitanje teritorijalni integritet zemlje

Predsednica Jahjaga je istakla da lokalni izbori Srbije ne mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti održani na Kosovu jer bi doveli u pitanje teritorijalni integritet zemlje.

- Institucije Republike Kosovo priznaju međunarodni standard kojim državljani sa dvostrukim državljanstvom imaju pravo glasa na opštim izborima i poštovaće međunarodne standarde - navodi se u saopštenju iz kabineta predsednice.

Jahjaga je razgovarala danas sa generalnim sekretarom OEBS-a, Lambertom Zanierom o aktuelnim kretanjima na Kosovu i daljem angažovanju OEBS-a u oblasti demokratizacije i bezbednosti.

Zanier, koji je na Kosovu radio kao šef UNMIK-a, ocenio je kao značajan napredak na Kosovu i izrazio interesovanje o mogućnosti glasanja državljana Kosova sa dvostrukim državljanstvom na opštim izborima u Srbiji, kaže se u saopštenju.

O toj temi danas je u Prištini sa Zanierom razgovarao i kosovski premijer Hašim Tači, koji je potvrdio da će kosovske institucije u potpunosti poštovati ustavno pravo građana sa dvojnim državljanstvom koji imaju pravo glasa na srpskim parlamentarnim izborima i naveo da će oni moći da glasaju na mobilnim biračkim mestima.

Osvrnuvši se na lokalne izbore, Tači je, kako prenosi Koha ditore, izjavio da je uveren da neće uspeti pokušaji Srbije da na Kosovu organizuje lokalne izbore. Po njegovim rečima, kosovska vlada upotrebiće svu ustavnu i zakonsku moć kako bi onemogućila održavanje tih izbora, piše prištinski dnevnik.

Povezane vesti: Sutra vanredna sednica Skupštine Kosova o stanju na severu Dejanovićeva: Nesaglasje Beograda i severa Kosova je loša poruka Dačić: MMF bi trebalo da ode iz Srbije Nikolić: Ne u EU po cenu Kosova Kurti pisao ministrima EU o severu Kosova i hapšenjima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.