JOŠ SE NE ZNA DA LI ĆE SVI IZBORI BITI ISTOG DATUMA

Izvor: Kurir, 10.Mar.2012, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOŠ SE NE ZNA DA LI ĆE SVI IZBORI BITI ISTOG DATUMA

BEOGRAD - Još uvek se ne zna da li će predsednički izbori biti raspisani kada i parlamentarni i lokalni, iako pojedini mediji prenose da bi svi trebali da budu održani 6. maja.

Očekuje se da odluka o raspisivanju predsedničkih izbora bude poznata posle današnje sednice Glavnog odbora Demokratske stranke.

Prema Ustavu Srbije, predsednik države bira se na neposrednim izborima, koje raspisuje predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Skupštine Srbije 90 dana pre isteka mandata akutuelnom predsedniku, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Predsednik Tadić je na dužnost stupio 15. februara 2008. godine.

Mandat predsedniku Republike, prema Ustavu Srbije, traje pet godina, a jedno lice ne može više od dva puta da bude birano na tu funkciju.

Tadić može da se kandiduje i za naredni mandat, budući da je, prema Ustavu Srbije, koji je donet 2006. godine, njegov aktuelni mandat, prvi mandat.

Krajnji rok za raspisivanje parlamentarnih i lokalnih izbora je 13. mart.

Izbori će, prema najavama predstavnika vlasti u prethodnom periodu, biti održani 29. aprila ili 6. maja.

Izbore za odbornike lokalnih samouprava raspisuje predsednik Skupštine Srbije, a od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 dana, ni više od 60 dana.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.