JEREMIĆ: SB UN TREBA DA PODRŽI REZOLUCIJU 1244

Izvor: Kurir, 08.Feb.2012, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEREMIĆ: SB UN TREBA DA PODRŽI REZOLUCIJU 1244

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas u Njujorku da su pregovori jedini način za postizanje trajnog rešenja za Kosovo i pozvao Savet bezbednosti da podrži rezolucije koje je usvojio

NJUJORK -  Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Njujorku da su pregovori jedini način za postizanje trajnog rešenja za Kosovo i pozvao Savet bezbednosti da podrži rezolucije koje je usvojio.

Na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu, Jeremić je kazao da će o problemu predstavljanja Prištine na regionalnim sastancima biti razgovarano u narednoj rundi dijaloga, ali da to mora ostati "nedvosmisleno i eksplicitno" u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Tražimo od Saveta bezbednosti da podrži svoje rezolucije kao centralne u kontekstu dijaloga", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je istakao da Srbija ostaje posvećena procesu dijaloga zato što je to, kako je kazao, "jedini legitimni mehanizam za prevazilaženje nesuglasica". "Jedini način da se stvori izvodljivo, održivo i trajno rešenje kosovskog problema za strane jeste da iskreno pregovaraju jedne s drugima o svim otvorenim pitanjima", rekao je on. Jeremić se ponovo založio da istraga o trgovini organima 1999. na Kosovu i u Albaniji bude vođena pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti UN jer samo tako može biti sveobuhvatna.

"U suprotnom, neki broj navodnih učesnika u tom ratnom zločinu mogao bi da ostane izvan domašaja pravde. Kad se radi o takvim stvarima u balkanskom kontekstu, mandat za istragu uvek daje Savet bezbednosti. To treba uraditi ponovo ne zbog doslednosti već kako bi se osiguralo da istraga bude transparentna i rezultati budu podneti celom svetu", rekao je Jeremić.

Navodeći da Srbija ceni napore za postizanje konsenzusa u Savetu, Jeremić je najavio da će Srbija tražiti novu rundu konsultacija Saveta bezbednosti o tom pitanju. On je podsetio da je Euleks, u slučaju transplatacije organa u prištinskoj klinici "Medikus", bio u stanju da izvede pred sud kosovske Albance, ali i da su dva glavna osumnjičena stranca napustila Kosovo i ne mogu biti izručena. Jeremić je dodao da su neki od njih osumnjičeni za trgovinu organima pre, tokom i nakon sukoba na Kosovu i ocenio da je istraga Euleksa na samom Kosovu nedovoljna za mnogo toga što se navodno dogodilo izvan te teritorije.

Povodom situacije na severu Kosova koja ostaje krhka, Jeremić je podsetio da je Srbija nedvosmisleno osudila nasilje i pozvala na rešavanje problema kroz pregovore i na uzdržavanje od akcija štetnih za uspostavljanje sigurnog i bezbednog okruženja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.