Izbor Jeremića dobra vest za Srbiju

Izvor: Kurir, 08.Jun.2012, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor Jeremića dobra vest za Srbiju

Imati to mesto je stvar ugleda zemlje i dimplomatskog prestiža i to potvrđuje ugled Srbije, kazao šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović

BEOGRAD - Izbor ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg narednog, 67. zasedanja Generalne skupštine UN potvrđuje ugled Srbije, ocenio je danas šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

"Imati to >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mesto je stvar ugleda zemlje i dimplomatskog prestiža i to potvrđuje ugled Srbije", kazao je Stefanović, dodavši da ne očekuje da će u Generalnoj skupštini UN biti mnogo tema koje se tiču Srbije.

Stefanović je rekao da je Jeremićev izbor dobra vest za Srbiju i dodao da mu čestita.

Marković: Lakša borba za interese srpskog naroda na Kosovu

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je da je izbor srpskog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN dobra vest koja će olakšati borbu za pravdu i interese srpskog naroda na Kosovu.

"Mi se borimo za pravdu, a pravda je na strani srpskog naroda. Ovo će nam olakšati borbu, upravo na mestu gde se odlučuje o sudbini srpskog naroda", kazao je Marković.

Jovanović: Izbor Jeremića veliki uspeh Srbije

Urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija" Nikola Jovanović ocenio je da je izbor ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za predsednika Generalne skupštine UN veliki uspeh za Srbiju, kojim je zemlja podigla ugled u svetu, ali i dobila specifičnu težinu u svim pregovorima koji eventulano bude vodila.

Jovanović je rekao da je Jeremić izabran na najznačajniju funkciju koju je Srbija imala od 2000. godine, a da je to zapravo i priznanje za spoljnu politiku zemlje, koja je bila okosnica Jeremićeve kampanje.

On naglašava da samo od nas zavisi kao ćemo iskoriti mogućnosti i šanse koje otvara predsedavanje GS UN.

"Ova funkcija zaista pre svega podiže ugled Srbije i daje sprecifičnu težinu u svetu u bilo kojim pregovorima koji se budu vodili. Takođe, dobijamo čoveka koji će biti u epicentu svih informacija, tako da, zavhvaljujući tom dobrom uvidu u stanje sveta, mozemo kvalitetno da prilagođavamo politiku i da oblikujemo ciljeve tako da budu što lakše dostižni", rekao je Jovanović.

Na pitanje šta je presudilo da Jeremić, uprkos protivljenju i pritiscima pojedinih svetskih sila, dobije predsedavanje, Jovanović je ocenio da je "prevagnula podrška brojnih zemalja južne Evrope i drugih država sveta".

On je rekao da je već u startu sprečeno da EU ima zajednički stav u korist svoje države članice, je je bilo dosta država koje su pokazale simpatije prema Srbiji.

"Sama EU je bila podeljena i tako je sprečeno da se najmoćinije države, pogotovo evropske, mobilišu protiv kandature Srbije", rekao je Jovanović.

Bilo je, kako je dodao, i pokušaja najmoćnije svetske države da se utiče na tok kampanje i glasanje, ali je ipak prevagnuila podrška južne Evrope i država iz drugih delova sveta.

Simić: Srbija će sada postati vidljivija

Izbor ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za predsednika Generalne skupštine UN je veliko priznanje za Srbiju, ocenio je profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić, koji smatra da će Srbija kroz njegovo predsedavanje GS UN postati vidljivija.

"To je pre svega jedno veliko priznanje Srbiji, jer je 99 država glasalo za njenog kandidata. To je uspeh i za ministra i za zemlju iz koje dolazi", naveo je Simić.

On je ocenio da će Srbija kroz predsedavanje Jeremića postati vidljivija, istakavši da će njegovo umeće tretiranja najvažnijih svetskih zbivanja odslikati i sposobnost jedne male zemlje da rešava pitanja od svetskog značja.

Simić je naglasio da Jeremiću na funkciji predsednika GS UN predstoje veliki izazovi, imajući u vidu da će morati da odgovara na mnoga svetska pitanja poput Sirije, Bliskog Istoka, odnosa sever - jug.

"Treba reći da rezolucije UN imaju moralni, ali ne obavezujući karakter, međutim Generalna skupština UN je danas najvažniji forum u svetu na kojem se stvara svetsko javno mnjenje o glavnim zbivanjima", istakao je profesor FPN.

Simić je čestitao Jeremiću, istakavši da će zahvaljujući njegovom izboru za predsednika GS UN Srbija narednih godina biti glavni akter svetskih događanja.

Vukadinović: Izbor Jeremića rezultat minulog rada

Analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je da je izbor ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalne skupštine UN veoma dobra vest za Srbiju.

Vukadinović je rekao da je taj izbor i priznanje Jeremiću lično, ali i rezultat "minulog rada" i uticaja nekadašnje jugoslovenske diplomatije u svetu, kao i podrške zemalja grupe BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika).

"To mesto nije čisto administratrivno i birokratsko, a čak i da jeste, predstavlja značajan diplomatski uspeh Srbije i može indirektno pomoći državnim naporima da se zaustavi ili uspori novi talas priznanja Kosova, a i glas Srbije će biti malo jači na međunarodnoj sceni i po nekim drugim otvorenim pitanjima", rekao je Vukadinović.

Dodao je da "naravno, ne bi trebalo očekivati čuda" od Jeremićevog izbora, ali da se još jednom pokazalo da je uprkos ozbiljnom lobiranju nekih od najmoćnijh zapadanih zemalja u korist litvanskog protivkandidata moguće da Srbija postigne uspeh na međunarodnom planu uz pomoć Rusije i većine nesvrstanih zemlja, kao i nekoliko članica EU.

"Sada imamo dodatne razloge za žaljenje što smo u avgustu 2010. godine pod pritiskom Brisela odustali od našeg predoga rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, jer je i ovo glasanje pokazalo da bi srpska rezolucija tada sigurno prošla", rekao je Vukadinović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.