Iz Beča poruka podrške regionu

Izvor: Akter, 28.Avg.2015, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Beča poruka podrške regionu

Federika Mogerini, Maroš Šefčovič i Johanes Han pozvali su lokalne lidere da ostave po strani rivalstva i da se usredsarede na zajedničke interese

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, potpredsednik Evropske komisije za Energetsku uniju Maroš Šefčovič i evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenili su da je sa samita o zapadnom Balkanu u Beču poslata snažna poruka podrške evropskoj perspektivi regiona.

U zajedničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << autorskom tekstu koji je objavio današnji Kurir, evropski zvaničnici su naglasili da su ovonedeljni sporazumi Beograda i Prištine "ključan korak u normalizaciji odnosa između dve zemlje" i da "šalju moćnu poruku celom regionu".

Mogerinijeva, Šefčovič i Han pozvali su lokalne lidere da ostave po strani rivalstva i da se usredsarede na zajedničke interese.

"Da bi se ostvario napredak, jasno je da lokalni lideri moraju ostaviti po strani domaća rivalstva i fokusirati se na zajedničke interese svojih zemalja, a to su regionalna saradnja i evropska perspektiva", navodi se u zajedničkom tekstu.

Uz podsećanje da su "važni domaći sporazumi postignuti 2015. u BiH i u Makedoniji", Mogerinijeva, Šefčovič i Han navode da su "uz najnoviji korak napred u dijalogu Beograda i Prištine, to primeri potrebne dinamike".

"Napredak u oblasti povezivanja je veoma dobar primer u tom pogledu. Zemlje Zapadnog Balkana preuzele su vlasništvo nad tim procesom - njihove lidere treba pohvaliti za pokazivanje političke volje i liderstva kroz stavljanje po strani razlika iz prošlosti. Dogovorili su se da grade mostove, ne samo fizičke već i mostove mira i pomirenja. Postizanje dogovora o prevazilaženju spornih pitanja je jasan cilj u kome EU može pružiti podršku, ali se ključna politička volja mora prikupiti u glavnim gradovima samog regiona", dodaje se.

Kao najveći problem s kojim se region, ali i cela Evropa suočavaju Mogerinijeva, Šefčovič i Han su označii migrantsku krizu naglasivši da je nužan koordinisani odgovor na nivou EU ali i spremnost da pomognu i podrže partnerske zemlje.

"Nijedna zemlja ne može da rešava tako vanredno pitanje sama, ali svaka zemlja mora da odigra svoju ulogu u ovom zajedničkom izazovu. Potreban nam je koordinisan odgovor na nivou EU, i najviši nivo saradnje između Unije i suseda" naveli su evropski zvaničnici.

"Spremni smo da damo snažniju podršku i značajnu finansijsku pomoć našim partnerima, da im pomognemo u izgradnji kapaciteta u graničnoj kontroli i u borbi protiv trgovine ljudima. Takođe, potrebno nam je i da oni odrade svoj deo posla u rešavanju krize", piše u zajedničkom tekstu.

Mogerinijeva, Šefčovič i Han su naglasili da EU mora da radi na pronalaženju zajedničkog rešenja.

"Vrata EU ne mogu ostati zatvorena pred izbeglim, izgnanim i proteranim ljudima u egzil. Ako se to desi, onda to nije više Evropa. Upravljanje ovom krizom biće važan test za EU, zapadni Balkan i njegovu evropsku perspektivu", naveli su u tekstu.

Evropski zvaničnici ocenili su takođe da region može i treba da bude dalje integrisan u evropske saobraćajne i energetske mreže.

U zajedničkom autorskom tekstu Mogerinijeva, Šefčovič i Han izrazili su uverenje da Bečka deklaracija, usvojena juče, šalje snažnu poruku podrške evropskoj perspektivi, regionalnoj saradnji, međupovezanosti regiona i poboljšanim društveno-ekonomskim uslovima za sve, uključujući i mlade.

Kao što to pokazuje nedavni napredak u dijalogu Beograda i Prištine, jača uloga EU na Zapadnom Balkanu može biti samo od koristi našim partnerima i nama. EU i zapadni Balkan dele isti prostor i iste interese - mi verujemo da možemo da delimo i istu evropsku budućnost, naveli su evropski zvaničnici.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.