Italijani na referendumu odbacili ustavne reforme, Renci najavio ostavku

Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2016, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijani na referendumu odbacili ustavne reforme, Renci najavio ostavku

Građani Italije su na referendumu, prema prvim nezvaničnim rezlutatima, odbacili ustavne reforme čiji je cilj bio jačanje centralne vlasti i radikalna promena parlamenta kroz ograničenje moći Senata. U obraćanju javnosti italijanski premijer Mateo Renci najavio da će podneti ostavku, dodavši da preuzima punu odgovornost za poraz na referendumu.

Preliminarni rezultati Instituta "Pijepoli" pokazali su da je protiv ustavnih promena glasalo 59,1 odsto glasača, dok je za bilo 40,9.

Premijer Italije Mateo Renci je u obraćanju javnosti najavio da će podneti ostavku, dodavši da preuzima punu odgovornost za poraz na referendumu.

"Nameravam da podnesem ostavku. Preuzimam punu odgovornost za poraz", rekao je Renci na konferenciji za novinare u Rimu, prenosi Rojters.

Renci je ranije najavio ostavku ukoliko reforme ne budu potvrđene na referendumu.  

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, do 19 sati odziv birača je bio nešto veći od 57 odsto.

Nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije i Amerikanci izabrali Donalda Trampa za predsednika, referendum u Italiji, na kojem je pravo glasa imalo 51 milion građana, doživljava se kao sudbinski, ocenjuje Rojters.

Njegov cilj je smanjenje ovlašćenja i veličine Senata, a prema ocenama analitičara, predsedniku vlade bi bila data mnogo veća ovlašćenja, navodi britanska agencija.

Sa druge strane, američka agencija AP, navodi da se referendum pretvorio u "virtuelni plebiscit" o vladi levog centra premijera Matea Rencija.

Ukoliko bi se izmenio ustav, najveće promene doživeo bi zakonodavni proces, odnosno više ne bi bilo potrebno da oba doma parlamenta glasaju o svim zakonima, što znači i svaki put kad se uloži neki amandman.

Italijanski premijer Mateo Renci pozvao je Italijane da podrže referendum, poručivši da bi Italija mogla da postane najsnažnija evropska zemlja ukoliko ishod glasanja bude pozitivan.

Dok on i njegovi saveznici sa levog centra, uz banke i industrijalce, tvrde da bi reforme pomogle u modernizaciji zemlje, protivnici ustavnih promena, među kojima je i Pokret pet zvezda, smatraju da bi one ugrozile demokratiju jer bi prevelika moć bila koncentrisana u kancelariji premijera.

Predloženim reformama ustava protive se, između ostalih, i bivši premijer Silvio Berluskoni i lider Severne lige Mateo Salvini koji se zalaže za davanje većih, a ne manjih, ovlašćenja regionima.

Većina anketa ukazuje da je više Italijana koji bi mogli zaokružiti "ne" i odbaciti reformu Ustava, iako je veliki broj anketiranih bio neodlučan.

S obzirom na promene izbornog zakona koje su stupile na snagu još letos, reforma ustava olakšala bi rad vlade, navodi Rojters.

Stranka, koja ubuduće osvoji 40 odsto glasova, u parlamentu bi dobila apsolutnu većinu. Ojačana na takav način, ona bi mogla da sprovodi hitno potrebne reforme.

Upravo to je oduvek bila slabost italijanske politike - ta zemlja je u poslednjih 70 godina imala 63 vlade.

RTS
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Renci doživeo debakl na referendumu, najavio ostavku

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2016

Građani Italije su na referendumu, prema prvim nezvaničnim rezlutatima, odbacili ustavne reforme čiji je cilj bio jačanje centralne vlasti i radikalna promena parlamenta kroz ograničenje moći Senata. Premijer Mateo Renci najavio da će podneti ostavku...Pošto su Britanci glasali za izlazak iz...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.