ISTORIČAR SLOBODAN MARKOVIĆ: SUĐENJE DRAŽI NEPRAVIČNO

Izvor: Kurir, 23.Mar.2012, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIČAR SLOBODAN MARKOVIĆ: SUĐENJE DRAŽI NEPRAVIČNO

Nastavak postupka 11. maja. Na oglas kojim se pozivaju svedoci koji nešto znaju o Mihailoviću zasad se niko nije javio

BEOGRAD - U postupku rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića danas je pred Višim sudom u Beogradu svedočio istoričar Slobodan Marković, a proces će biti nastavljen 11. maja, kada će biti utvrđene razlike između stenografskih i audio zapisa sa suđenja Mihailoviću 1946.

Sukob "partizana" >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i "četnika" ispred suda

Pre početka pretresa, ispred Trećeg opštinskog suda okupile su se pripadnice Žena u crnom, koje su protestovale zbog mogućnosti rehabilitacije Mihailovića.

Njima se ubrzo pridružilo i nekoliko članova Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), koji su uzvikivali "Draža zlikovac", "Sluga okupatora, izdajnik svog naroda" i pevali partizanske pesme iz Drugog svetskog rata.

Oni su se u jednom trenutku verbalno sukobili sa starijim pristalicama Mihailovića, ali ih je policija brzo upozorila da ne krše red i mir.

Aktivistkinja Žena u crnom Staša Zajović upozorila je da je neprihvatljiv nastavak "politike pomirenja" aktuelne vladajuće koalicije, u kome se izjednačavaju fašizam i antifašizam, i koljači, ubice i žrtve.

"Organizovaćemo akcije otpora tome, ne samo zato što smatramo da se u evropske integracije ne može ići sa relativizovanjem fašizma i antifašizma, već zato što će to nastaviti da ugrožava odnose u susedstvu i jer Srbija time krši međunarodne obaveze", ocenila je Zajević.

Današnje suđenje i događanja ispred zgrade Suda pratilo je i nekoliko TV ekipa iz bivših jugoslovenskih republika.

Mihailovića proglasiti mrtvim

U današnjem nastavku pretresa pravni zastupnici predlagača podneli su zahtev da se Draža Mihailović proglasi mrtvim.

"U dosadašnjem toku postupka niko nije osporio da je Mihailović streljan, ali o tome ne postoje podaci u matičnim knjigama umrlih, niti se zna gde je sahranjen", rekao je advokat Zoran Živanović, prenosi Fonet.

Svaki dan tražio ljute papričice i rakiju

Sudija Aleksandar Ivanović je tražio i da se razjasne spekulacije da je Mihailović, tokom boravka u zatvoru, bio prisiljavan da konzumira alkohol, kako na suđenju ne bi bio pri čistoj svesti.

Pročitan je izveštaj pripadnika tadašnje OZNE S.B, koji je bio Mihailovićev čuvar, i u kome stoji da četničkog vođu niko nije terao da pije.

"On je svaki dan tražio pečeno meso sa lukom i ljute papričice. Tražio je da mu se donese i rakija - počinjao je sa četvrt litre, a završavao sa litar i četvrt", navodi se u izveštaju stražara.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.