I u Srbiji žene preventivno uklanjaju dojke i jajnike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2016, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I u Srbiji žene preventivno uklanjaju dojke i jajnike

U Institutu za onkologiju i radiologiju, nakon višegodišnje pauze, ponovo je počelo testiranje žena da li imaju genetske promene na BRKA 1 i BRKA 2 genima, koje ukazuju na mogućnost dobijanja raka dojke i jajnika.

Novi savremeni aparat u Institut je stigao prošle godine, ali zbog nedostatka reagenasa sa testiranjem se počelo nedavno i do sada je urađeno 36 analiza kod zdravih, ali i bolesnih žena.

Preventivno uklanjanje dojki i jajnika kod žena koje imaju genetske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mutacije na BRKA genima, nakon što je to učinila holivudska glumica Anđelina Džoli, duplirano je u svetu, a prema rečima dr Ljiljane Stamatović iz Instituta za onkologiju i radiologiju i žene u Srbiji se sporadično odlučuju na taj korak.

Do sada su testiranje radile u privatnim laboratorijama u našoj zemlji ili u inostranstvu, a uklanjanje dojki i jajnika obično rade u privatnim klinikama, jer su u Institutu za onkologiju prioritet za operaciju imaju već obolele žene.

"Znam puno žena koje su uradile preventivno uklanjanje dojki i jajnika, ali nisu mogle na račun osiguranja, već o svom trošku. Da imamo duplo veću kliniku i duplo više hirurga, možda bi mogle ovde da rade, a možda ne ni tada, jer je lista čekanja za operaciju onih žena koje imaju dokazani rak velika", rekla je Stamatović Tanjugu.

I načelnica Odeljenja za eksperimentalnu onkologiju Mirjana Branković Magić kaže da je važno utvrđivanje naslednih predispozicija, te da se ženama kod koji se dokaže rizik obolevanja od karcinom dojke i jajnika preporučuje adekvatno praćenje ili uklanjanje dojki i jajnika.

"Analize su značajne sa aspekta pojedinca, jer je reč o malignim bolestima, ali i sa aspekta društva, jer su lečenja obolelih osoba veoma skupo", kaže Branković.

Koliko je otkrivanje mutacije na BRKA genima važno za zdrave žene, pođednako je važno i za bolesne. U cilju uključivanja savremene terapije u Institutu za onkologiju testirano je 20 žena koje imaju karcinom jajnika i kod četiri je dokazano da imaju mutaciju na BRKA genima.

"Žene koje su BRKA pozitivne, koje su primale određenu hemioterapiju, kandidati su za dobijanje leka (PARP inhibitorima) koji odlaže napredovanje bolesti", pojašnjava doktorka Stamatović i dodaje da je savremena terapija veoma skupa, te da će je četiri pacijentkinje obolele od karcinoma jajnika, sa mutacijama na BRKA genima dobijati do kraja godine kao donaciju proizvođača.

Za obolele žene, koje imaju dokazanu BRKA1 i BRKA2 mutaciju do sada nije postojala ciljana terapija, a standard u lečenju nakon hemioterapije je samo aktivno praćenje pacijenata bez aktivne terapije.

Ona dodaje da se lek, koji je ciljana terapija, u bogatim zemljama daje rutinski, da omogućava značajno produženje normalnog i kvalitetnog života, sto je, kako kaže, važan cilj u onkologiji.

Rak jajnika je inače deseti najučestaliji rak kod žena, a prvi po smrtnosti od svih ginekoloških kancera. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli 950 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 550 života.

Aparat i potrebni reagensi u Institutu za onkologiju i radiologiju nabavljeni su iz donacija , a doktorka Branković kaže da su u međuvremenu obratili Ministarstvu zdravlja, Komisiji za nove medicinske tehnologije kako bi se uvela nova metoda u dijagnostičko testiranje.

"Dobili smo saglasnost Ministarstrva zdravlja i sada ćemo pokušati sve što je neophodno da aplikujemo kod Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da ugovorimo određen broj usluga za nasledni kancer za sledeću godinu", rekla je Branković Tanjugu.

U Institutu za onkologiju testiranje mutacija na BRKA genima uvedeno je 2006. godine, rađeno je projektno zahvaljujući sredstvima Ministarstva prosvete.

"Hemikalije su jako skupe, nismo imali adekvatnu opremu, a poslednjih nekoliko godina smo bili u situaciji da nam se i aparat pokvario. Zahvaljujući dobroj volji Fondacije princeze Katarine, farmaceutskim kompanijama Astra Zeneka i Hemofarm, u prilici smo da ponovo počnemo sa testiranjima", naglasila je Branković i dodala da su nabavljeni reagensi za testiranje 100 pacijenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PO UZORU NA ANĐELINU DŽOLI: I žžene u Srbiji preventivno uklanjaju dojke i jajnike

Izvor: Kurir, 24.Jul.2016

...Novi savremeni aparat u Institut je stigao prošle godine, ali zbog nedostatka reagenasa sa testiranjem se počelo nedavno i do sada je urađeno 36 analiza kod zdravih, ali i bolesnih žena..Preventivno uklanjanje dojki i jajnika kod žena koje imaju genetske mutacije na BRKA genima, pošto je to...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.