I sutra pretres o zakonima iz oblasti životne sredine

Izvor: Blic, 03.Mar.2015, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I sutra pretres o zakonima iz oblasti životne sredine

Poslanici Skupštine Srbije završili su rad, a sutra nastavljaju načelni pretres izmena tri zakona iz oblasti životne sredine. Nakon toga, početi rasrpavu o više zakonskih predloga o potvrđivanju sporazuma i protokola.

Parlamentarci su razmatrali izmene Zakona o hemikalijama, o biocidnim proizvodima i integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tokom pretresa da će usvajanje predloženih izmena i dopuna nekoliko zakona iz ekologije doprineti dobrim razvojnim i ekonomskim efektima na zaštitu životne sredine.

Ona je kazala da se izmenama i dopunama Zakona o hemikalijama rešava problem plaćanja taksi tako što će takse plaćati ona pravna lica koja se bave proizvodnjom i uvozom hemikalija.

Time se, kako je dodala, sprečava da troškove upravljanja hemikalijama snose svi građani, a za račun onih koji od hemikalija ostvaruju profit.

Ministarka je rekla da je cilj donošenja izmena i dopuna Zakona i biocidnim proizvodima usklađivanje sa odlukom o ukidanju Agencije za hemikalije čije se nadležnosti prenose na Ministarstvo.

Prema njenim rečima, cilj izmena i dopuna Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine je usklađivanje odredbi koje se odnose na početak rada postrojenja, koja su u obavezi da pribave integrisanu dozvolu, sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Tim novinama u zakonu će se promeniti dinamika rešavanja i izdavanja industrijskim postrojenjima integrisanih dozvola koje se odnose na zaštitu životne sredine, za šta će rok biti produžen sa 2015. na 2020. godinu.

Poslanici opozicije kritikovali su ukidanje Agencije za hemikalije i Fonda za zaštitu životne sredine 2012. godine.

Demokrate su poručile da su predložene zakonske izmene "potvrda" koliko je Vlada Srbije u prethodne tri godine ugrozila interese građana.

U LSV smatraju da su izmene tri zakona upravo posledica ukidanja Agencije za hemikalije 2012. godine, pa se umesto naknada iz kojih se finansirao rad tog tela sada uvode takse koje postaju prihod budžeta Srbije.

Poslanik Ivan Karić iz stranke Zeleni Srbije smatra da treba vratiti Agenciju za hemikalije koja je imala najvidljiviji uspeh na putu pridruživanja EU.

On smatra da predložene izmene derogiraju načelo da zagađivač plaća, kao i da će se ukidanjem naknada kao namenskim prihodima definitivno izgubiti svaki trag novca koji se namenski prikuplja za zaštitu životne sredine i za njeno unapređenje.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U parlamentu pretres o zakonima iz oblasti životne sredine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2015, 03:24

Skupština Srbije nastavila je danas načelni pretres o predloženim izmenama tri zakona iz oblasti zaštite životne sredine. Reč je o izmenama zakona o hemikalijama, o biocidnim proizvodima i o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine...Nakon toga počeće raspravu o više...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.