I Pastor u trci za predsednika Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2012, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Pastor u trci za predsednika Srbije

BEOGRAD -

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor najavio je da će se kandidovati za predsednika Srbije ukoliko predsednički izbori budu održani zajedno sa parlamentarnim.

"Ukoliko narednih dana budu raspisani i predsednički izbori, Savez vojvođanskih Mađara će to prihvatiti i ja lično ću se uključiti u trku za predsednika Srbije", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je za današnje "Novosti" lider SVM.

"Mada u narednih nekoliko dana postoji realna šansa da predsednički izbori budu raspisani, mislim da bi bilo primerenije da se oni održe krajem godine, kada predsedniku Tadiću ističe mandat", ocenio je Pastor.

On je rekao da je ambicija njegove stranke da na parlamentarnim izborima osvoji 100.000 glasova i dobije šest poslaničkih mandata, ili za dva više nego u dosadašnjem sazivu republičkog parlamenta.

"Jesmo mala stranka, pritom i manjinska, ali naše pravo i obaveza je da na najvišem državnom nivou, u republičkom parlamentu, iznosimo svoje stavove. Mi, Mađari, nemamo rezervnu državu, naša domovina je Srbija", istakao je Pastor.

Pastor je ponovio i da SVM ne razmišlja o Vojvodini kao republici, niti vidi Srbiju kao federalnu, već kao unitarnu državu u kojoj Vojvodina treba da ima široku ekonomsku, zakonodavnu i izvršnu vlast, kao i delimičnu sudsku.

Povodom ponuda za učešće u budućoj vlasti Pastor kaže da su "pljušteće ponude odraz želje velikih stranaka da obezbede koalicioni potencijal".

"Sa naprednjacima imamo odličnu komunikaciju, mislim da je to normalno jer ozbiljni političari treba da komuniciraju na temu prosperiteta države. Ali, u ovom trenutku, ja razmišljam samo o nastavku saradnje sa demokratama, našim dosadašnjim partnerima na republičkom, pokrajinskom i dobrim delom na lokalnom nivou", najavio je predsednik SVM.

On je naglasio da je i sa predsednikom Borisom Tadićem u dobrim odnosima i da se nada da će razgovarati odmah posle izbora.

Pastor je rekao i da SVM nije odustala od ideje o etničkoj autonomiji za Mađare u osam opština, objašnjavajući da je to pre teritorijalna organizovanost nego etnička autonomija, jer u Vojvodini gotovo da nema etnički čisto grupisanih opština.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.