I EU i Kosovo i Rusija

Izvor: BKTV News, 02.Mar.2012, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I EU i Kosovo i Rusija

'Zalažem se, s jedne strane, za članstvo Srbije u EU, ali u isto vreme nameravam kao političar da učinim sve kako bih razvijao odnose s Rusijom. Hoćemo rekonstrukciju države na pravnom polju u skladu sa standardima EU. Hteo bih da naglasim da želimo da budemo članovi EU, ali ne ulazeći u NATO i ne odričući se Kosova. I paralelno s >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << tim, uveren sam u neophodnost produbljivanja kontakata sa Rusijom', rekao je Tomislav Nikoli, lider SNS u intervjuu moskovskom dnevniku 'Izvestija'
Moskovski list, koji intervju objavljuje pod naslovom 'Želimo da Srbija bude oslonac Rusije u EU', piše da bi Nikolićeva SNS mogla da pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.
'Lider SNS je davni i dosledni pristalica zbližavanja s Rusijom i njegova pobeda na izborima najverovatnije će otvoriti novu etapu u rusko-srpskim odnosima', piše 'Izvestija' i dodaje da je reč pre svega o izgradnji gasovoda Južni tok.
Nikolić se u intervjuu moskovskom listu založio i za traženje kompromisa u pregovorima s Prištinom.
'Treba pošteno reći da Srbija sada teško da može da upravlja Prištinom. Ali i Priština ne može da rukovodi događajima u Kosovskoj Mitrovici. Zato treba tražiti kompromise, mada smo se poslednjih godina veoma udaljili od realne mogućnosti da rešavamo kosovske probleme', kazao je Nikolić.
Na pitanje na koje je kompromise spreman kako bi se rešio kosovski problem, a uzimajući u obzir odluku o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata za ulazak u EU, on je odgovorio da je 'za sada spreman da kaže na koje kompromise (SNS) nije spreman da ide'.
'Imamo jedan veoma oštar zahtev: ako je uslov za ulazak u EU naše odbacivanje Kosova, mi ćemo tog momenta obustaviti sve pregovore. Srbi su verom, istorijom, kulturom povezani s Rusijom, i u najtežim momentima mi svejedno gledamo na Moskvu', kazao je lider SNS-a.
Na pitanje šta Srbija očekuje od predstojećih predsedničkih izbora u Rusiji i od Vladimira Putina, ako pobedi, Nikolić je rekao da je Putin prvi postsovjetski političar koji je pokazao da razume probleme Srbije i 'koji je stavio do znanja da će Rusija biti siguran partner'.
'Neće biti preterano ako kažem da u Srbiji on izaziva više pozitivnih emocija nego naš predsednik. Da on učestvuje na srpskim izborima, sigurno bi pobedio predsednika Borisa Tadića. Ja bih se još borio, ali mislim da bih takođe izgubio', kazao je Nikolić.
Izvor: B92
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   NATO,   Moskva

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.