Hanes Svoboda: Bilo bi neverovatno da ne dobijete kandidaturu

Izvor: Blic, 27.Feb.2012, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hanes Svoboda: Bilo bi neverovatno da ne dobijete kandidaturu

Kosovo će morati da prihvati da je interes Srba na Kosovu da ih Srbija predstavlja i štiti njihova prava. Kada Srbiji bude zaista omogućeno i priznato da štiti i predstavlja Srbe na severu Kosova, ali i one u enklavama, iako takozvane enklave ne bi smele da budu enklave, to će biti pravi napredak - kaže u intervjuu za „Blic“ Hanes Svoboda, šef grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu koji je prethodnih nekoliko dana razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa predstavnicima vlasti u Beogradu.

Iskusni nemački socijaldemokrata poziva EU i Kosovo da ozbiljno uzmu u razmatranje predlog predsednika Srbije da se pregovara o planu za Kosovo u četiri tačke. Uveren da bi Srbija u decembru mogla dobiti i datum pregovora o članstvu, on ukazuje na mane nametanja Ahtisarijevog plana.

Na pitanje da li će zahtev kancelarke Angele Merkel da se ukinu srpske institucije na Kosovu biti glavni uslov za dobijanje pregovora, Svoboda kaže:

Prvi ste zvaničnik koji je najavio promenu nemačkog stava prema Srbiji. Bilo je veliko iznenađenje kada je Nemačka i pre postizanja dogovora podržala davanje statusa Srbiji.

- Nemačka nije htela da se ponovo pokaže kao jedina koja se suprotstavlja mišljenju većine zemalja u EU. Takođe, bazični je interes Nemačke da se očuva stabilnost regiona. Možete kritikovati Nemačku za odluke u mnogim oblastima, uključujući ekonomsku politiku, ali Nemačka sigurno nije zemlja koja sve radi pogrešno.

Znači, dobićemo status kandidata?

- Verujem da je tako, bilo bi mi neverovatno da se to ne dogodi.

Da li sada neka druga zemlja može da blokira pozitivnu odluku?

- Većina u EU je veoma jasna, sve velike zemlje su za to. Nema više nikoga ko bi to mogao da zaustavi.







Opširnije u štampanom izdanju

Povezane vesti: Jeremić: Srbija sa velikom verovatnoćom dobija kandidaturu Nemačka želi da što pre zatvori kosovsko poglavlje Tadić sutra sa Van Rompejom i Eštonovom u Briselu Nezavisni sindikat policije poziva na protest zbog hapšenja kolega u Gnjilanu Dačić: Hapšenje policajaca je skretanje pažnje sa dogovora Beograda i Prištine
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.