HOMEN: EVROPSKA UNIJA RAČUNA NA SRBIJU

Izvor: Kurir, 27.Mar.2012, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HOMEN: EVROPSKA UNIJA RAČUNA NA SRBIJU

Srpska delegacija prisustvovala početku razgovora naših južnih suseda za pristupanje EU

BEOGRAD - Nastavak evropskog puta!

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde i član srpske delegacije koja je juče u Briselu prisustvovala početku pripremnih razgovora Crne Gore i Makedonije o pregovorima za pridruživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << EU, za Kurir kaže da je reč o izuzetno važnom događaju.

- Ovo je faktički prvi korak ka evrointegracijama nakon dobijanja statusa kandidata. Suština pripremnih razgovora je analiza propisa EU i SE, kako bi se srpski propisi uskladili s njima. Evropska komisija odlučila je da pripremni razgovori otpočnu poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, ljudska prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je u nadležnosti resora pravde i policije. Ovim poglavljima se počinje i verovatno će se njima i završiti ceo proces, dok će se u međuvremenu razgovarati o ostalim oblastima - ističe Homen, i dodaje:

- Analiziraće se administrativni kapacitet Srbije, odnosno šta je potrebno kako bi se pregovori o članstvu u EU otvorili bez problema. EU ozbiljno računa na Srbiju i otpočinjanje pregovora o članstvu vrlo je blizu. Svima je jasno da članstvo u EU znači bolji život, sigurnost i investicije - zaključuje Homen.

(M. D.)

EU se ne bavi Dražom

Na pitanje kako komentariše izjavu izaslanika EP za Srbiju Jelka Kacina, koji je rekao da rehabilitacija Dragoljuba Mihajlovića „onemogućavaju istinsko pomirenja i dovodi u pitanje posvećenost srpskih lidera dubljem učvršćivanju evropskih vrednosti”, Slobodan Homen kaže:

- EU i EK ne bave se pojedinačnim slučajevima, tako da se neće baviti ni Mihajlovićem. Kacin ne bi trebalo da komentariše sudske procese. To je u nadležnosti sudova i unutrašnja stvar Srbije - naglašava Homen.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Pripreme za sledeći korak Srbije ka EU

Izvor: Deutsche Welle, 27.Mar.2012

Delegacija Srbije i Makedonije prisustvuju u Briselu pripremama Crne Gore za početak pristupnih pregovora. To je način da se Srbija upozna sa evropskim procedurama i pripremi za početak sopstvenih pristupnih pregovora.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.