HNV: Manjinski jezici - jedini izborni predmet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2017, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HNV: Manjinski jezici - jedini izborni predmet

Maternji jezik s elementima nacionalne kulture postao je jedini izborni predmet za đake osnovnih škola, saopštili su iz Hrvatskog nacionalnog veća nakon sastanka održanog u Nacionalnom prosvetnom savetu.

Odlukom o izmeni nastavnog plana, koju je usvojio savet, omogućen je izbor ovog predmeta svim učenicima bez obzira na nacionalnu pripadnost, što predstavlja iskorak u smeru napretka obrazovanja na maternjem jeziku u Srbiji.

Počev od petog razreda, informatika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će biti obavezan predmet, čime je ostavljen prostor da maternji jezik s elementima nacionalne kulture postane jedini izborni.

To je značajan i veliki iskorak u smeru afirmisanja nastave na jezicima nacionalnih manjina ocenjuju u Hrvatskom nacionalnom veću.

"Već od septembra za njega se mogu opredeliti svi učenici koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku, odnosno, oni mogu izabrati jedan od 14 jezika na kojima se izvodi nastava iz predmeta maternji jezik s elementima nacionalne kulture", objašnjava predsednik izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić.

Problem, koji se do sada javljao prilikom odluke o izučavanju maternjeg jezika u smislu "nadmetanja" sa informatikom, sada je otklonjen. Drugi izborni predmeti postaju sekcije i na taj način se ne dovodi u pitanje izbor između negovanja kulture vlastitog naroda i informatičkog opismenjavanja.

Darko Sarić Lukendić se nada kako će sada prilikom anketiranja učenika i roditelja biti manje nedoumica i da će predmet maternji jezik s elementima nacionalne kulture, odnosno svih 14 predmeta, biti ponuđeni na području cele Srbije u svim osnovnim školama, nezavisno od toga da li u njima postoji nastavni kadar ili ne.

Sarić Lukendić podseća da angažovanje nastavnog kadra treba da bude posledica interesovanja učenika. Ne može se anketa sprovoditi na temelju toga da li ima nastavnog kadra ili ne, već se on treba angažovati u skladu sa potrebama i željama učenika, odnosno roditelja.

Postoji inicijativa otvaranja odeljenja na hrvatskom jeziku u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici, a radi se i na pokretanju celokupne nastave na hrvatskom u Monoštoru i Sonti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.