Godinu dana od potpisivanja Briselskog sporazuma

Izvor: Studio B, 19.Apr.2014, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinu dana od potpisivanja Briselskog sporazuma

Na današnji dan pre godinu dana u Briselu je potpisan Sporazum Beograda i Prištine.

Dokument su uz posredovanje šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton potpisali srpski i kosovski premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači, a tekst dokumenta ima 15 tačaka.

Vlada Srbije i Srbi sa KIM su ispoštovali sve što je predviđeno Briselskim sporazumom, a očekujemo aktivniji pristup međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zajednice u njegovoj implementaciji i normalizaciji života na KIM, izjavio je ministar bez portfelja zadužen za KIM u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin.

On je povodom prve godišnjice od potpisivanja Briselskog sporazuma, rekao Tanjugu da očekuje da "međunarodna zajednica, možda i više nego do sada poštuje sve što su uradili Vlada Srbije i Srbi na KIM u stvaranju i sprovođenju Briselskog sporazuma".

"Očekujem da niko protiv nas ne koristi našu spremnost na komprimis zarad života Srba na KIM, da međunarodna zajednica to ceni i da se aktivno uključi u rešavanje svih problema na KIM", rekao je Vulin.

On je, u tom kontekstu ukazao i da bi formiranje međunarodnog suda za zločine počinjene nad Srbima i nealbancima na KIM "bio dobar način da se međunarodna zajednica uključi u rešavanje tih problema".

"Mislim da je formiranje suda koji će istraživati zločine na Srbima, nealbancima pa i Albancima koji su bili protiv OVK i nekakave jednostrano proglašene nezavisnosti KIM, dobar način da se pokaže da i za srpske žrtve ima pravde - da će svaki dželat biti jednog dana pokazan, dokazan i kažnjen", rekao je on.

Vulin je naveo i da je "žalosno što smo morali da čekamo sve ove godine, ali je ovo (najava formiraranja tog suda) dobar signal međunarodne zajednice da počne da vraća poljuljano poverenje i među Srbima na KIM".

On je, osvrnuvši se na implementaciju Briselskog sporazuma u proteklih godinu dana, sa aspekta obaveza Beograda i Srba sa KIM, konstatovao da su sve obaveze "gotovo stoprocentno ispunjene".

"Sve što smo potpisali, sve što smo se dogovorili, mi smo ispunili - izbori su spovedeni, izabrani su gradonačelnici u skladu sa odgovarajućim zakonodavstvom, njihov izbor je priznao ceo svet - i Brisel i Priština i Beograd...", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, izvršena je i integracija pripadnika MUP-a u Kosovsku policijsku službu a "skoro je dogovoreno i uskoro će početi integracija pripadnika srpskog pravosuđa".

Vulin je podsetio da još nije formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) konstatujući da je to zato što Priština nije donela odgovarajuće zakone koji moraju da prate proces formiranja.

"Nekoliko stvari, svakako manje važnih od ZSO nisu do kraja spovedene, ali moram da priznam, i na to sam iskreno ponosan, što je i od strane Beograda i od strane Srba na KIM ispunjeno baš sve što smo se dogovorili u Briselu", rekao je on.

Vulin je istakao da i to govori o ozbiljnosti i Vlade Srbije i Srba na KIM koji su prepoznali potrebu da budu uz svoju državu i vladu jer bez te podrške "Briselski sporazum bi bio mrtvo slobo na papiru a proces evropskih integracija Srbije bi bio možda i trajno zaustavljen".

"Bez Srba na KIM Briselski sporazum ne bi postojao... i sve što smo uradili uradili smo uz saglasnost i ogromnu pomoć i veliku hrabrost Srba sa KIM", istakao je on.

Vulin je podsetio i da je u implementaciji Briselskog sporazuma prvi sledeći korak formiranje ZSO objasnivši da se na to moraju sačekati rezultati kosovskih izbora.

"Priština će uskoro imati sopstvene izbore tako da ja ne očekujem da se pre kraja tih izbora počne razgovarati o ZSO jer ne znamo ni sa kim bismo mi ragovarali i ko su ti ljudi koji će predstavljati Prištinu", objasnio je on.

Vulin je, uz napomenu da je formiranje zajednice ZSO "nešto što će morati da sačeka" naglasio i da je važno što do tada Srbi na KIM nisu bez vlasti.

"Imaju svoje legalne i legitimne gradonačelnike, imaju i komunikaciju koja još nije formalizovana ali svakako postoji između njih i imaju svoj Beograd koji je tu i da zaštiti i da pomogne i da finansira da se sačava ono zašta smo se svi zajedno borili", zaklučio je on.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sporazum nije idealan, ali štiti Srbe

Izvor: Večernje novosti, 19.Apr.2014

PARAFIRAN je pre godinu, proglašen istorijskim dostignućem, a njegovi potpisnici svrstani u red kandidata dostojnih Nobelove nagrade za mir. Sprovođenje Briselskog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa slovilo je za „uslov svih uslova“ za početak pregovora Srbije o članstvu sa...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.