Glasanje u UN: Jeremić deli treće mesto, Gutereš i dalje vodi

Izvor: Večernje novosti, 29.Avg.2016, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasanje u UN: Jeremić deli treće mesto, Gutereš i dalje vodi

Nekadašnji premijer Portugalije i dalje vodi u odnosu na ostale kandidate za novog generalnog sekretara, drugi je Slovak Miroslav Lajčak, dok treće mesto dele srpski kandidat i Bugarka Irina Bokova Nekadašnji premijer Portugalije Antonio Gutereš i dalje vodi u odnosu na ostale kandidate posle treće runde neformalnog glasanja za novog generalnog sekretara UN u Savetu bezbednosti, rekli su diplomatski izvori posle večerašnjeg glasanja. Prema tim izvorima, Gutereš je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << bio ispred slovačkog diplomate Mirosava Lajčaka a na trećem mestu sa jednakim brojem glasova su direktorka Uneska, Bugarka Irina Bokova i kandidat Srbije Vuk Jeremić. Gutereš je dobio 11 pozitivnih glasova, tri negativna i jedan neodlučni, Lajčak devet pozitivnih, pet negativnih i jedan neodlučni, a Jeremić je imao sedam pozitivnih, pet negativnih i tri neodlučna glasa. Jeremić je večeras zahvalio preko svog Tviter naloga na ohrabrenju da uđe u četvrtu rundu glasanja za novog generalnog sekretara UN. Na petom mestu je Suzana Malkora iz Argentine sa sedam glasova da ohrabruje i sedam glasova da ne ohrabruje kao budući generalni sekretar UN i jednim uzdržanim glasom, dok je makedonski političar Srđan Kerim dobio šest glasova za, sedam negativnih i dva uzdržana glasa. Političarka sa Novog Zelanda Helen Klark dobila je podršku šest članova SB UN, osam njih smatra da ne ohrabruje kao kandidat, dok je jedan bio uzdržan. Bivši slovenački predsednik Danilo Tirk dobio je podršku od pet glasova, šest smatra da ne ohrabruje kao kandidat za generalnog sekretara UN, dok četiri člana SB UN nisu imali mišljenje o njemu. Natalija German iz Moldavije dobila je podršku dve zemlje, 12 je bilo protiv i jedna uzdržana, dok je poslednja u današnjem trećem krugu glasanja bila Kristina Figueres sa dva glasa da ohrabruje, 12 da ne ohrabruje i jednim uzdržanim mjenjem. Ako se nešto ne promeni, pre zvaničnog glasanja u oktobru, sledećeg meseca sledi još jedno nezvanično odmeravanje snaga. Predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Mogens Liketoft saopštio je večeras da ga je predsednik Saveta bezbednosti UN ambasador Ibrahim iz Malezije obavestio da je danas održano treće neformalno glasanje o stavovima Saveta o budućem generalnom sekretaru UN. Liketoft podseća da je još u saopštenju 21.jula naveo da prihvata neformalnu prirodu preliminarnog glasanja, ali da je i tada istakao da odsustvo bilo kakvih detalja, osim činjenice da je glasanja bilo, malo znači i ne ispunjava očekivanja članova i novih standarda otvorenosti i transparentnosti.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Vuk Jeremić treći u trećoj rundi glasanja

Izvor: Beta, 30.Avg.2016, 00:28

Kandidat Srbije Vuk Jeremić treći je u trećoj rundi glasanja za novog generalnog sekretara UN koji je održan sinoć u sedištu svetske organizacije u Njujorku, a bivši premijer Portugala Antonio Gutereš zadržao je prvo mesto, saznaje se iz diplomatskih izvora. Prema tim izvorima, Gutereš je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.