Generali da se izjasne o Nikitoviću

Izvor: Danas, 06.Mar.2015, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generali da se izjasne o Nikitoviću

Beograd - Istraga Ministarstva unutrašnjih poslova o tome ko je odgovoran zbog paljenja stranih diplomatskih predstavništava tokom mitinga "Kosovo je Srbija", 21. februara 2008. godine, ponovo je došla do Aleksandra Nikitovića, bivšeg šefa kabineta i najbližeg saradnika nekadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, rekli su Danasu obavešteni izvori upućeni u istragu.

"Istraga već godinama dovodi do jednog jedinog imena - Aleksandra Nikitovića. Samo što je politički uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nezgodan trenutak. Ceo DSS zapravo stoji iza tog slučaja. To je istraga u MUP još za vreme vlasti DS utvrdila. Demokratskoj stranci je tada nešto trebalo od DSS i onda su to tada prikrivali. Istraga je tada stala, da bi pre par meseci ponovo bila pokrenuta", ističu Danasovi izvori bliski istrazi, koji su zahtevali anonimnost.

Komentarišući informacije da se na udaru Tužilaštva nalazi nekoliko policijskih generala koji su u to vreme komandovali jedinicama, sagovornici Danasa ističu da oni snose delimičnu odgovornost, ali da se sada očekuje od njih da kažu da su naređenja dobili direktno od Aleksandra Nikitovića.

"Tu sad imamo problem koji će u nekom trenutku morati da se reši tako što će to neko morati da kaže - naređenja smo dobili od Nikitovića, odnosno DSS. Da bi se to dokazalo, dakle, mora neko od tih generala da kaže da su naređenje dobili direktno od tadašnjeg šefa kabineta Vojislava Koštunice. Pitanje je ko će od njih to reći i kada. To bi, u principu, sa njih sklonilo odgovornost. Naravno, uvek postoji neka vrsta odgovornosti jer su oni komandovali jedinicima, ali glavnu odgovornost snose oni koji su nosioci te ideje - dakle, DSS, odnosno Nikitović", napominju naši sagovornici.

Oni demantuju napise medija da je tadašnja državna sekretarka Mirjana Orašanin u to vreme bila u Crnoj Gori i da je to razlog zbog kojeg ona nije obavljala dužnost ministra unutrašnjih poslova.

"Ona tada nije bila u Crnoj Gori, kako je većina medija izvestila. Međutim, morala je nekako da se skloni odgovornost, zato se ta informacija plasirala u medije. To, svakako, nije njena ideja, ona je slušala naređenja od šefa kabineta tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice", napominju sagovornici Danasa.

Upitani o odgovornosti direktora policije Milorada Veljovića, direktora policije, naši izvori kažu da je to isti slučaj kao i sa policijskim generalima, odnosno da je i on slušao naređenja koja dolaze direktno od šefa Koštuničinog kabineta.

"Odmah se znalo da Nikitović stoji iza cele akcije. On sam to tada nije krio, on se time hvalio. Dolazili su navijači u Vladu na razgovore sa njim, on je rukovodio celom tom operacijom", zaključuju naši izvori.

Danas je pokušao juče da kontaktira Aleksandra Nikitovića na redakciji poznat broj, ali nije bilo odgovora. Svojevremeno je Nikitović rekao Danasu da je sve što je imao o ovome napisao u autorskom tekstu u nedeljniku Pečat.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u toku je istraga protiv šestorice osumnjičenih u slučaju paljenja ambasada u Beogradu. 21. februara 2008. godine, saopšteno je juče iz Tužilaštva.

Kako je precizirano, naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenima je stavljeno na teret izvršenje krivičnih dela teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotreba službenog položaja. Do sada su saslušana četiri lica u svojstvu osumnjičenih. U narednom periodu tužilac planira da sasluša preostalu dvojicu osumnjičenih, nakon čega će početi sa saslušanjima svedoka.

Sredinom oktobra prošle godine Više tužilaštvo je dobilo izveštaj radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova o paljenju ambasada, na osnovu kojeg je pokrenulo istragu. Inače istraga je po zakonu službena tajna i detalji iz nje nisu dostupni javnosti. Mediji prenose da se istraga vodi protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika beogradske policije, Borivoja Tešića, koji je komandovao Žandarmerijom, Mladena Kuribaka, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije, kao i nekadašnjeg rukovodioca u beogradskoj policiji Slobodana Vukolića, odnosno oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića. U krivičnoj prijavi MUP Srbije, kako prenose mediji, navodi se da oni "svojim postupanjem i nepostupanjem nisu izvršili zadatke koji su im naloženi poverljivom depešom prilikom obezbeđivanja mitinga 'Kosovo je Srbija'".

Radna grupa

Radna grupa MUP Srbije osnovana je na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kako bi se utvrdilo ko je i kakve propuste napravio tokom i nakon obezbeđivanja mitinga "Kosovo je Srbija" 21. februara 2008, kada su u Beogradu zapaljene ambasade Amerike i Nemačke. Ove dve države su u više navrata insistirale na rasvetljavanju slučaja paljenja njihovih diplomatskih predstavništava u Beogradu.

Šešelj traži aboliciju

Lider SRS Vojislav Šešelj ustvrdio je juče da se sa Tomislavom Nikolićem dogovorio uoči mitinga zbog Kosova u februaru 2008. da se "kamenuju" ambasade SAD i Nemačke i traži da predsednik Srbije abolira od svake odgovornosti policijske generale koji se sumnjiče da nisu sprečili te napade. Šešelj je na pres-konferenciji rekao da nije bilo dogovoreno da se organizuje požar, ali je bilo dogovoreno da se gađa kamenjem i sličnim predmetima". Šešelj ističe da su radikali ponosni na to što je tada urađeno i ističe da "ne mogu sada kola da se slome na policijskim generalima", koji to i nisu mogli da zaustave. Lider SRS je dodao i da je Zoran Vujović, koji je tada smrtno stradao u požaru u Ambasadi SAD, bio član SRS.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.