Gašić sa načelnikom Generalštaba Armije Makedonije

Izvor: Blic, 06.Maj.2015, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić sa načelnikom Generalštaba Armije Makedonije

Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Armije Makedonije general-potpukovnik Gorančo Koteski ocenili su da je dobra bilateralna saradnja Srbije i Makedonije posledica kontinuiranog političkog dijaloga i prakse održavanja zajedničkih sednica vlada, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Srbije.

Kako je navedeno, sagovornici su saglasni da i saradnja u oblasti odbrane prati dobre političke odnose i da su težišna polja saradnje u oblasti odbrane vojnoobrazovna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojnomedicinska, kao i zajedničko učešće na multilateralnim vežbama.

Gašić i Koteski istakli su da je potvrda dobre saradnje u oblasti odbrane i činjenica da Ministarstvo odbrane Srbije u ovoj godini ima najveći broj planiranih aktivnosti sa Ministarstvom odbrane Makedonije.

Uz redovne susrete na nivou načelnika generalštabova, ustanovljena je i praksa održavanja bilateralnih odbrambenih konsultacija na nivou načelnika uprava za međunarodnu vojnu saradnju.

Zahvaljujući tome, postignut je dogovor o učešću pripadnika Ministarstva odbrane i Vosjke Srbije na kursevima i seminarima u Makedoniji, koje je ranije bilo onemogućeno istovremenim upućivanjem poziva i predstavnicima tzv. Republike Kosovo, stoji u saopštenju.

Makedonski ministar odbrane posetio je Srbiju u oktobru prošle godine, a u drugoj polovini ove godine planirana je poseta ministra Gašića Makedoniji.

MAKEDONSKA STRANA ZAINTERESOVANA ZA SARADNJU SA VMA

Koteski je danas, tokom posete Vojnomedicinskoj akademiji, rekao da je makedonska strana zainteresovana za razne vidove saradnje, pogotovo vezano za usavršavanje i specijaliziranje na VMA.

Dobrodošlicu delegaciji iz Makedonije, koja boravi u poseti Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske Srbije, poželeo je zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Zoran Šegrt koji je naglasio da su odnosi dve strane u oblasti vojnog zdravstva odlični, a da je zajednički rad na razvoju regionalnog projekta Balkanskih medicinskih snaga odličan primer toga.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva odbrane, Šegrt je istakao da VMA, pored lečenja, neguje i naučnoistraživački rad i obrazovanje, i da će upravo ove godine 18 kadeta Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu biti promovisano u sanitetske potporučnike i rasporedjeno po sistemu vojnog zdravstva u Srbiji.

On je najavio dalji rad na prerastanju Trening centra za sanitetsko osoblje VMA u referentni regionalni centar za prostor Jugoistočne Evrope.

U saopštenju je istaknuto i da je Koteski izrazio zadovoljstvo što je posetio Vojnomedicinsku akademiju jer je to institucija od ugleda.

Koteski, koji je rad na konceptu Balkanskih medicinskih snaga ocenio kao uspešan projekat, preneo je da je zajednički interes da se kroz saradnju medjusobno koriste raspoloživi kapaciteti jer je to u najboljem interesu obe strane.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Gašić i Koteski o saradnji

Izvor: Akter, 06.Maj.2015

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Armije Makedonije general-potpukovnik Gorančo Koteski ocenili su da je dobra bilateralna saradnja Srbije i Makedonije rezultat kontinuiranog političkog dijaloga i prakse održavanja zajedničkih sednica vlada...Težišne oblasti saradnje...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.