GRAĐANI SRBIJE NISU ZABORAVILI ĐINĐIĆA

Izvor: Kurir, 12.Mar.2012, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRAĐANI SRBIJE NISU ZABORAVILI ĐINĐIĆA

Počasna šetnja povodom godišnjice atentata na Zorana Đinđića počeće u 15.30 ispred spomenika Vuku Karadžiću

BEOGRAD - Prošlo je već devet godina.

Demokratska strana organizovaće danas počasnu šetnju povodom devet godina od ubistva Zorana Đinđića. Šetnja će početi u 15.30 ispred spomenika Vuku Karadžiću, a završiće se polaganjem cveća na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Na Zorana Đinđića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji, izvršen je atentat 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Srbije. Odmah posle ubistva premijera Vlada je proglasila vanredno stanje i pokrenula akciju „Sablja“, u okviru koje su uhapšeni, a nakon troipogodišnjeg procesa i osuđeni, pripadnici „zemunskog klana“ kao organizatori i izvršioci ubistva.

Đinđić je krajem 2000. godine pokrenuo je proces velikih ekonomskih i društvenih promena. Njegova vlada je započela saradnju sa Haškim tribunalom i tokom njenog mandata, u skladu sa međunarodnim obavezama, uhapšeno je nekoliko haških optuženika, među kojima je bio i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Đinđićev kabinet je uspeo da obori godišnju inflaciju sa 41 na 15 odsto, zahvaljujući uvođenju čvrste monetarne politike dinar je ponovo stekao vrednost, a krajem 2001. godine zabeležen je privredni rast od 5,5 odsto.

Među 14 najboljih lidera

Zoran Đinđić je 1989. učestvovao u obnavljanju Demokratske stranke. U januaru 1994. izabran je za predsednika DS. Predvodio je više opozicionih saveza u borbi protiv režima Slobodana Miloševića i bio je jedna od ključnih ličnosti demokratskih promena 2000. godine. Američki nedeljnik Tajm je u septembru 1999. godine uvrstio Đinđića među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.