Formirana Bošnjačka jedinstvena lista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2014, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formirana Bošnjačka jedinstvena lista

Rebronja je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru istakao da će podršku za formiranje liste zatražiti od svih relevantnih političkih, intelektualnih i drugih faktora Bošnjaka.

"Smatramo da na ove izbore treba da izađemo jedinstveni i da formiramo jednu zajedničku listu. Budući saziv BNV bi trebalo da bude sastavljen od predstavnika svih opcija i zato ćemo uputiti pozive drugim opcijama da nam se priključe i da kao jedna lista nastupimo na izborima", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Rebronja.

Kao povod za formiranje jedinstvene liste, Rebronja navodi potrebu za prestanak podela među Bošnjacima, pogotovo u oblastima za koje je nadležno BNV - kultura, informisanje, obrazovanje i službena upotreba jezika.

"Ne vidim razlog zbog čega bismo se sukobili tokom predstojeće kampanje kada ćemo morati da sarađujemo u budućem Veću. Mislim da smo dovoljno sazreli da prevaziđemo sve podele i da u okviru jedne liste nastupimo zajedno na izborima", rekao je Rebronja.

On je dodao i da bi na toj listi, BJL imala 11 kandidata, a opcije bliske Bošnjačkoj demokratskoj zajednici Sandžaka i Stranke demokratske akcije Sandžaka po 12 kandidata.

Međutim, na prošlim izborima za BNV učestvovala je i lista Bošnjački preporod koju je podržala Sandžačka demokratska partija.

Na pitanje zašto nje nema u toj raspodeli, Rebronja je rekao da će "svakako i njima biti upućen poziv da se priključe BJL".

Rebronja je prošle nedelje podneo ostavku na mesto šefa Resora za obrazovanje pri BNV u tehničkom mandatu, a kao razlog za ostavku naveo je "unapred preuzete obaveze".

"Smatram da sam uradio puno u razvoju obrazovanja na bosanskom jeziku i implementaciji tog modela nastave, ali u datim okolnostima nisam mogao više i zato sam podneo ostavku. Za bolje rezultate neophodno je bilo da iza neke ideje stanu svi", izjavio je Rebronja.

On je dodao da i dalje podržava inicijativu BNV u tehničkom mandatu za promenu naziva škola u Sandžaku, kao i za odbacivanje nastavaka -vić i - ić iz prezimena Bošnjaka.

"Pre donošenja tih odluka neophodno je pokrenuti javne rasprave, održati tribine i informisati javnost pa tek onda doneti konačne odluke. To su odluke od krucijalne važnosti za sve Bošnjake u Srbiji i one se moraju donositi opštim konsenzusom svih predstavnika Bošnjaka", rekao je Rebronja.

Izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća, kao i za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji, biće održani tokom oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.