Evropski posmatrači: U Srbiji izborni proces i funkcionisanje medija još uvek nisu dovoljno transparentni

Izvor: BKTV News, 08.Maj.2012, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski posmatrači: U Srbiji izborni proces i funkcionisanje medija još uvek nisu dovoljno transparentni

Na izborima 6. maja, ispod cenzusa je završilo osam stranaka i koalicija, a novu vladajuću većinu, ukoliko je formiraju na primer koalicije oko DS i SPS plus Preokret ili URS, činiće 16 političkih partija. Ako je formiraju koalicije oko naprednjaka i socijalista, sa recimo DSS, u vlasti će sedeti takođe 16 partija i grupa građana (kojih ima u savezu sa SNS).
To je mnogo i opet ćemo imati heterogen parlament, ali ipak manje nego u skupštinskom sazivu za period 2008-2012, gde je za većinu od 126 poslanika bilo potrebno okupljanje više od 20 stranaka.
Lista „Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić“ okuplja 12 stranaka i grupa građana; na listi „Izbor za bolji život - Boris Tadić“ nalaze se predstavnici pet stranaka; u URS je osam partija i više od trideset grupa građana (ali one su uglavnom na lokalnim izborima); Preokret okuplja osam članica; u savezu sa SPS su još dve partije; na listi „Sve zajedno“ je pet manjinskih stranaka. Samostalno u državni parlament ulaze samo Demokratska stranka Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Stranka demokratske akcije Sandžaka i Nijedan od ponuđenih odgovora.
Prema najnovijim podacima Republičke izborne komisije, najviše poslaničkih mandata imaće „Pokrenimo Srbiju“ (SNS) - 73, „Izbor za bolji život“ (DS) - 67 i SPS-PUPS-JS sa 44 poslanika. Slede DSS sa 21 i Preokret sa 20 mandata, a 16 će ih imati URS.
Direktor CeSID-a Marko Blagojević je kazao da je nepravilnosti prilikom glasanja 6. maja bilo, ali da one ne dovode u pitanje ukupnu regularnost izbora, niti rezultati s biračkih mesta na kojima će postupak eventualno biti ponovljen, kao i oni s Kosova, mogu uticati na konačni ishod.
Posmatrači đurđevdanskih izbora iz OEBS-a i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ocenili su da je u Srbiji iskazan napredak ka izgradnji pune demokratije, ali da izborni proces i funkcionisanje medija još nisu dovoljno transparentni.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare, specijalni koordinator posmatrača OEBS-a Mateo Mekači ocenio je da su izbori prošli u mirnoj atmosferi i da su svi učesnici izbora izrazili uverenje u regularnost procesa i prihvatili rezultate.
„Veliki broj konkurenta na izborima omogućio je široku ponudu biračima, a mediji su izveštavali o razičitim kandidatima i dozvolili biračima da se opredele“, kazao je Mekači.
Šef delegacije PS SE Žan Šarl Gardeto poručio je da su parlamentarni i predsednički izbori „dostigli većinu standarda Saveta Evrope“, ističući da su građani Srbije slobodno izrazili svoju volji birajući između velikog broja kandidata.
Međutim, kako je upozorio, medijsko izveštavanje moglo je da bude objektivnije. „To je posebno važno u pogledu vlasništva medija i pristrasnosti vladajućim elitama“, rekao je Gardeto.
Karin Jonker iz OEBS-a takođe je ocenila da u Srbiji dalje postoji problem s transparentnošću u radu i medija i institucija koje su uključene u izborni proces. Upravni sud i Republička radiodifuzna agencija žalbe i prigovore su razmatrali na sednicama zatvorenim za javnost, a mediji „nisu u dovoljnoj meri pružili građanima anailitički i kritički osvrt na ponudu stranaka u kampanji“.
Izvor: Danas
Tweet
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.