Utopija u uslovima krize zone evra

Izvor: Vostok.rs, 13.Okt.2011, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utopija u uslovima krize zone evra

13.10.2011. -

Originalni projekat izložio je na stranicama Fajnenšl Tajmsa bivši ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Oven. Zemljama koje ne ulaze u zonu evra predlaže se da naprave svoj novi savez. Smišljen je i naziv: Ne-evrogrupa, skraćeno NEG. Alijansa, po zamisli inicijatora, treba da postane ostrvce stabilnosti u EU. I neka protivteža valutnom savezu koji nije u stanju da izađe na kraj sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dužničkom krizom, koja preti da ozbiljno pokoleba osnove EU.

Radi se o malom: ubediti partnere koji su iz raznih razloga ostali s druge strane praga zone evra da se objedine oko novog lidera – Velike Britanije. Temu razmatra komentator Sergej Guk i gost, profesor doktor Hans-Hening Šreder, rukovodilac istraživačke grupe nemačkog Fonda za nauku i politiku.

Mister Dejvid Oven se ne brine za sebe, već za partnere iz EU. Krajnje ga nervira što se prema stanovništvu zemalja koje ne ulaze u privilegovani valutni klub odnose kao prema građanima druge sorte. I faktički ostavljaju ih van evropske politike, zato što se glavne odluke donose bez njih. Objedinivši se, one bi mogle da tešnje koordinišu delatnost svojih centralnih banaka i vlada.

Šta može da znači ovaj probni balon koji je pušten u vreme jačanja nestabilnosti na svim finansijskim frontovima? Profesor Hajnc-Hening Šreder pretpostavlja: to je individualno mišljenje, ideja istaknuta u kriznoj situaciji po evro.

Kako da se zemlje koje ne čine zonu evra zaštite od dešavanja? To mi se čini kao pozadina ideje. Zaista da li je moguće u aktualnoj sitauciji, kada na tržištima vlada nesigurnost, gde dolar gubi pozicije, stvoriti spostvenu uniju? Sumnjam da je to realno. Velika Britanija je prvo stalno zauzimala skeptičan stav. I delovala je obazrivo. Ja bih interpretirao tako: to nije zvanična tačka Velike Britanije, već mišljenje bivšeg ministra. On smatra da u situaciji kada Francuska i Nemačka igraju odlučujuću ulogu u ekonomskoj i finansijskoj politici, Velika Britanija može takođe da ojača svoje pozicije. Danas imamo previše recepata, previše kuvara, koji pokušavaju da daju predloge. Običnom građaninu, između ostalog meni, postaje sve teže da se razabere šta se radi u ekonomskoj i finansijskoj politici.

Današnja odlučujuća reč u ekonomiji ne samo zone evra, već i u celini EU potpuno pripada Nemačkoj i Francuskoj. To je opštepriznata činjenica. Poziv bivšeg ministra parnterima koji ostaju van valutnog saveza da zbiju redove pod britanskom zastavom teško da će biti stimulans da se promene lideri, makar i neformalni. Radi čega? U svakom slučaju oni ostaju vođeni, ako hoćete, večiti autsajderi. A plusevi se za sada nekako ne vide.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.