Srbi i Albanci harmonični u švercu

Izvor: B92, 25.Okt.2011, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi i Albanci harmonični u švercu

Kosovska Mitrovica -- Šverc gorivom na Kosovu prevazilazi etničke podele i donosi godišnju zaradu od 100 miliona dolara, što je redak primer harmonije na toj podeljenoj teritoriji.

Zaključak je lista "Njujork tajms" u reportaži iz Kosovske Mitrovice.

List podseća da napetosti na severu pokrajine traju već tri meseca, ali da, prema tvrdnjama bivšeg glavnog tužioca Evropske unije na Kosovu Johanesa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << van Vresvajka, etnička pripadnost ne igra nikakvu ulogu kada se radi o novcu.

"Njujork tajms" navodi da, iako mržnja lebdi nad podeljenom Kosovskom Mitrovicom, "prema izjavama lokalnih policijskih zvaničnika i međunarodnih posmatrača, ona je manje uzrok protesta, koliko je to Zvonko Veselinović, lokalni moćnik".

Veselinović je, u odgovoru poslatom i-mejlom na pitanje "Njujork tajmsa", naveo da ne postoji nikakva švercerska mreža, a da građani severa Kosmeta na barikadama protestuju da bi zaštitili sebe, svoja prava i domove.

Međutim, zvaničnici lokalne kosovske policije, zapadne diplomate i službenici carine, optužuju Veselinovića da je, kako prenosi dnevnik, vođa podzemnog biznisa ugroženog carinskom kontrolom, i da je zato glavni organizator barikada na severu južne srpske pokrajine.

Zapadne sile i NATO kažu da je Veselinović uspostavio detant sa Mentorom Bećirijem, Albancem koji ima svoj lanac benzinskih pumpi, a koji je hapšen zbog šverca gorivom, pa oslobođen zbog nedostatka dokaza, prenosi "Njujork tajms".

Veselinović i Bećiri sarađuju u raspodeli švercovanog goriva širom podeljene Mitrovice, piše "Njujork tajms" i dodaje da Bećiri nije želeo da govori za njih.

Pozivajući se na međunarodnog istražitelja koji je želeo da ostane anoniman, list saznaje da su tužioci Euleksa izdali nalog za njegovo hapšenje zbog šverca i utaje poreza, a žele da ga ispitaju, kako se dodaje, u vezi sa napadima na kontrolne punktove i ubistvo snajperom jednog kosovskog policajca.

Međunarodni posmatrači tvrde, prenosi "Njujork tajms", da Veselinović plaća po 50 evra dnevno ljudima na barikadama, za šta je on u odgovoru listu rekao da je najveća laž za koju je čuo.

S druge strane, Veselinović uodgovorima "Njujork tajmsu" insistira da takva saradnja ne postoji i za Bećirija kaže: "Nikada nisam kontaktirao sa tim gospodinom".

List napominje da su zapadne sile oprezne da "krenu" na Veselinovića, iako on tvrdi da je na raspolaganju i da je spreman da odbrani svoju nevinost. Pritisak zato, prenosi "Njujork tajms", dobija druge oblike, kao što je hapšenje vozača njegove firme.

Njujorški dnevnik dodaje da postoji nada da će šverc, makar i na takav uvrnut način, Balkanu dati lekciju. Ima puno kontakata između Albanaca i Srba kada se radi o kriminalu. Potrebno nam je da vidimo da takva saradnja raste i u oblastima koje društvu donose korist, kaže Endi Sparks, zamenik šefa misije EU.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.