Šoškić: Kamate na štednju visoke

Izvor: Politika, 10.Okt.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Kamate na štednju visoke

Inflacija u poslednjem tromesečju oko nule, čime je makroekonomski sistem povratio stabilnost u pogledu kretanja cena

Kamate na štednju kod nas su visoke, mnogo više nego u regionu i Evropskoj uniji i kao glavni trošak kredita koji se odobravaju direktno utiču da oni budu skupi. Predstoji nam „Nedelja štednje” i postoji opasnost da bankari u borbi za klijente povećaju kamate na depozite. Zato >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ćemo pre „Nedelje štednje” s bankarima održati sastanak na kojem bi trebalo da se postigne „džentlmenski sporazum” o zaustavljanju kamata na depozite na postojećem nivou, rekao je juče Dejan Šoškić, guverner Narodne banke Srbije

Centralna banka neće, međutim, administrativnim merama ograničavati kamatu na depozite. Prvi čovek NBS bankare juče kao da je, praktično, podsetio da ih očekuju veći troškovi zbog primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ali i da, usled krize, mogu da očekuju veću cenu na strane izvore finansiranja.

On je dodao da to ne znači da bi građani trebalo da štede manje, ali i da se ne sme zaboraviti da su kamatne stope u evrozoni i drugim zemljama neuporedivo manje nego u Srbiji. Domaća štednja u poslednje tri godine povećana je za tri milijarde evra i sada devizna štednja iznosi 7,5 milijardi evra.

Šoškić je ocenio da nema razloga za strah da će strane banke povući novac iz Srbije, jer su one posebna pravna lica, a bankarski sektor ne samo da je solventan, već i zaštićen propisima o adekvatnosti kapitala.

Guverner očekuje nastavak smanjenja inflacije i da će krajem septembra ona biti jednocifrena na godišnjem nivou.

– Cene hrane su stabilizovane, rast regulisanih cena je usporen, a na tržištu može da se uoči relativno niska agregatna tražnja, tako da ne očekujemo dodatne pritiske i verujem da će dezinflatorni faktori biti dominantni – kazao je Šoškić na konferenciji za novinare.

Guverner je istakao da je inflacija je u poslednjem tromesečju oko nule i da se može reći da je makroekonomski sistem Srbije povratio stabilnost u pogledu kretanja cena.

Prema rezultatima ankete, dodao je on, inflatorna očekivanja su počela da padaju i u oktobru su sa osam odsto pala na sedam odsto.

Šoškić je kazao da je referentna kamatna stopa snižena za 0,5 procentnih poena na 10,75 odsto i da se može očekivati nastavak kretanja referentne kamatne stope u skladu sa kretanjem inflacije.

Rast bruto domaćeg proizvoda do kraja godine iznosiće 2,5 odsto, zahvaljujući najviše doprinosu privatnih investicija, boljim rezultatima u sektoru poljoprivrede i saobraćaja.

On je kazao da Srbija još nije dostigla nivo BDP-a pre krize 2008. godine, ali da očekuje da, ukoliko ne bude velikih privrednih šokova na međunarodnom tržištu, u narednoj godini Srbija povrati pretkrizni nivo privrednih aktivnosti.

Šoškić je dodao da je u prvom tromesečju 2011. godine zabeležen rast BDP-a od 1,6 odsto, u drugom tromesečju zabeležen je pad od 0,5 odsto, a u trećem tromesečju se očekuje rast BDP-a od 0,5 odsto zbog dobre poljoprivredne sezone.

Guverner je kazao i da se očekuje nešto veći deficit tekućeg računa koji bi trebalo da bude oko 7,6 odsto BDP-a u ovoj godini, pošto će ekonomski rast biti uglavnom zasnovan na investicijama.

Prema rečima Šoškića, kurs dinara je stabilizovan od kraja jula, a stabilnim kretanjima na deviznom tržištu doprinelo je i sklapanje stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Devizne rezerve su trenutno oko 10,4 milijarde evra, od čega su neto-devizne rezerve NBS oko 6,6 milijardi evra, a štednja u bankama je dostigla oko 7,5 milijardi evra, naveo je Šoškić.

J. Rabrenović

objavljeno: 11.10.2011.
Pogledaj vesti o: Nedelja štednje

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.