Evrointergracija prilika za reformu

Izvor: B92, 14.Okt.2011, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrointergracija prilika za reformu

Beograd -- Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić kaže da bi integracija Srbije u Evropsku uniju pružila priliku za suštinsku reformu.

Evrointegracije će omogućiti svim privrednim subjektima u zemlji da posluju u stabilnim, predvidljivim i transparentnim uslovima.

"Posebno je značajno da se obezbedi dobro upravljanje i jačanje vladavina prava, kao i efikasno i nepristrasno funkcionisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudstva i nezavisnih regulatornih tela", rekla je Džagićeva na sastanku u PKS sa predstavnicima poslovne zajednice, gde je šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer predstavio Mišljenje Evropske komisije (EK).

Džagićeva je istakla da je za privrednike najvažnije da se održi makroekonomska stabilnost, kao ključni faktor za kredibilitet procesa evropskih integracija, kao i usvajanje i efikasna primena standarda u cilju povećanja konkurentnosti.

"Danas su poslovni ljudi u Srbiji veoma zabrinuti zbog neizvesnosti koja dolazi usled nagoveštaja nove globalne finansijske i ekonomske krize jer još nismo prebrodili negativne posledice predhodne", rekla je potpredsednica PKS, ukazujući da to pred privrednike u Srbiji postavlja novi izazov da procesu evropskih integracija vrate kredibilitet.

Džagićeva smatra da Mišljenje EK treba da pomogne srpskoj privredi i kreatorima ekonomske politike da se identifikuje šta je potrebno učiniti da bi se ubrzao prelaz na novi model ekonomskog rasta koji je izvozno orjentisan i integrisan u svetske tokove.

Ona je istakla uverenje da je predstavljanje Mišljenja EK o ispunjenosti uslova Republike Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU jasna poruka da su održive reforme u funkciji privrede i predstavljaju najvažniji stub napretka Srbije u procesu pristupanja EU.

Sastanku sa Dežerom prisustvovali su predstavnici Saveta stranih investitora, Američke privredne komore, Poslovnog kluba "Privrednik" i članovi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.