Cvetković pozvao portugalske privrednike da ulažu u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2011, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković pozvao portugalske privrednike da ulažu u Srbiju

LISABON -

Premijer Srbije Mirko Cvetković pozvao je večeras portugalske privrednike da trguju sa Srbijom i ulažu u našu zemlju, a portugalski ministar spoljnih poslova Paulo Portaš naglasio da evropski projekat teško može biti kompletiran bez zemalja zapadnog Balkana i pohvalio Srbiju za dostignuća koja je postigla na putu evropskih integracija.

Cvetković je, predstavljajući poslovnu klimu u Srbiji u portugalskom Ministarstvu spoljnih poslova, kao prednosti Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istakao njenu makroekonomsku stabilnost, sa jasnim opredeljenjem ka EU, obučenu i jeftinu radnu snagu, povoljan poreski režim, podsticaje za investitore, solidnu infrastrukturu.

Premijer je naglasio da je Srbija zemlja orijentisana ka EU, u procesu velikih političkih i ekonomskih reformi, tako da će portugalski investitori u Srbiji imati okruženje slično onom koje imaju u svojoj zemlji.

Prema njegovim rečima, Srbija je ostvarila značajan napredak u evropskim integracijama i do kraja godine očekuje dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i određivanje datuma za početak pregovora.

Cvetković je ukazao i na čvrsto opredeljenje vlade da smanjuje administrativne procedure i na druge načine unapređuje poslovnu klimu.

“Siguran sam da je situacija sada bolja nego pre godinu dana i da će sledeće godine biti mnogo bolje nego danas”, naveo je premijer.

On je podsetio da je Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda nedavno odobrio Srbiji aranžman iz predostrožnosti, što predstavlja svojevrsnu garanciju da će Srbija voditi kredibilnu ekonomsku politiku.

Premijer Srbije kao potencijalne oblasti za saradnju sa portugalskim privrednicima izdvojio je poljoprivredu, prehrambenu industriju, energetiku, ekologiju, kao i infrastrukturu.

Portugalski ministar spoljnih poslova Portaš izrazio je uverenje da će što Srbija bude bliža članstvu u EU biti jače i bilateralne veze dve zemlje na svim poljima, uključujući i ekonomiju.

On je naglasio da evropski projekat teško može biti kompletiran bez zemalja Balkana i ohrabrio srpske vlasti da pripreme svoje institucije, ekonomiju i građane za stazu do punog članstva u EU, počev od dobijanja kandidature.

"Ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU je prirodan jer se radi o zemljama koje dele iste vrednosti i ciljeve", istakao je Portaš.

On je pohvalio srpsku vladu za dostignuća koja je postigla na putu evropskih integracija ističući da se radi o proevropskoj vladi koja zaslužuje podršku evropskih lidera.

Prema njegovim rečima, portugalske kompanije mogle bi u Srbiji dati pozitivan doprinos u prenošenju najboljih praksi i standarda iz EU.

Portaš je napomenuo da je trgovinska razmena dve zemlje i dalje na skromnom nivou, ali da iz godine u godinu raste.

Skupu u portugalskom Ministarstvu spoljnih poslova, pored brojnih privrednika, prisustvovali su i ambasadori zemalja EU u Portugaliji.

Premijer Cvetković razgovarao je danas i sa predsednikom Portugalije Anibalom Kavakom Silvom od koga je zatražio podršku te zemlje za nastavak evropskih integracija Srbije i naglasio opredeljenost naše zemlje za dalji razvoj bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

Premijer Srbije zahvalio je portugalskom predsedniku na dosadašnjoj podršci Lisabona procesu evropskih integracija Srbije i izrazio zadovoljstvo što je u toj zemlji završena ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je predsedniku Silvi predstavio dosadašnje rezultate Srbije u primeni Akcionog plana i preporuka Evropske komisije, u čemu je učinjen veliki napredak i naglasio da je za Srbiju od najveće važnosti dobijanje statusa kandidata za članstvo EU do kraja godine i određivanje datuma početka pregovora.

Tokom dvodnevne posete Portugaliji premijer Cvetković razgovarao je i sa predsednikom vlade te zemlje Pedrom Pasošom Koeljom.

Posle posete Portugaliji, predsednik Vlade Srbije boraviće 6. i 7. oktobra u poseti Španiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.