Evo šta je Jeremić izjavio nakon što je izbio na drugo mesto na izboru za generalnog sekretara UN

Izvor: Telegraf.rs, 27.Sep.2016, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo šta je Jeremić izjavio nakon što je izbio na drugo mesto na izboru za generalnog sekretara UN

Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić, koji je posle pete rudne glasanja za tu poziciju bio drugi u ukupnom plasmanu, a prvi u istočnoj Evropi, ocenio je da je to rezultat kojim možemo da budemo izuzetno zadovoljni i dodao da sledi finalna faza u kojoj će primat u odlučivanju preuzeti stalne članice Saveta bezbednosti UN.

- Rezultatom možemo da budemo izuzetno zadovoljni. Time smo značajno doprineli podizanju ugleda Srbije u svetu, pre svega s obzirom na to da >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je posredi trka za najvišu poziciju u međunarodnim odnosima - rekao je Jeremić za TV Pink.

On je istakao da je kandidatura Srbije bila jedina koja je ispraćena platformom, u kojoj je do detalja izneto 53 konkretnih predloga za reformu i povećanje efikasnosti rada UN.

- Mislim da je to pomoglo u sticanju naklonosti nekih od najuticajnijih svetsklih medija koji su otvoreno podrzali sprksu kandidaturu - ocenio je Jeremić.

Dodaje, međutim, da smo bili predmet negativne kampanje, što svakako nije pomoglo.

- Ali sta da se radi, to je sastavni deo ovog posla, ne osvrćemo se na to i idemo dalje - rekao je Jeremić.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, sada sledi finalna, konačna fazu izbora u kojoj će primat u odlučivanju preuzeti stalne članice SB UN i dodaje da je sada praktično sve u njihovim rukama.

- Trenutni odnosi velikih sila su prilično napeti i mislim da nije nezamislivo da se to odrazi i na pregovore o izborima za budućeg generalnog sekretara. Ko će iz tog složenog procesa izaći kao pobednik ostaje da se vidi - zaključio je Jeremić.

Jeremić je posle jučerašnje, pete rudne glasanja bio drugi, posle bivšeg porugalskog premijera Antonia Gutereša.

Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas. Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je u petoj rundi dobio osam pozitivnih, sedam negativnih i nula neodređenih glasova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crveni karton za Jeremića

Izvor: Vesti-online.com, 28.Sep.2016, 00:10

Vuk Jeremić, kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, izjavio je posle petog kruga glasanja da "nastavlja kampanju iz pozicije prvoplasiranog u istočnoevropskoj grupi" i da sada počinje presudna faza u kojoj stalne članice Saveta bezbednosti igraju ključnu ulogu. Jeremić je odmah...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.