Hrvati odustaju od Telekoma Kosova

Izvor: B92, 13.Okt.2011, 05:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati odustaju od Telekoma Kosova

Zagreb -- Hrvatski Telekom (HT) razmatra dalje učešće na tenderu za privatizaciju kosovske poštanske i telekomunikacione komppanije (PTK).

Razlog je činjenica da su menadžeri kompanije PTK optuženi za korupciju.

Hrvatski operator mobilne i fiksne telefonije, koji je u većinskom vlasništvu Dojče Telekoma i Telekoma Austrije, u junu je ispunio pretkvalifikacione uslove, za preuzimanje 75 odsto vlasništva u PTK. Nekoliko dana nakon toga, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EULEKS je, međutim, optužio izvršnog direktora PTK-a i još četiri osobe za korupciju.

"U svetlu nedavnih optužbi PTK menadžera za navodnu korupciju, HT trenutno razmatra nastavak svojeg učešća u privatizacionom procesu", izjavila je portparol HT-a Maja Veber.

HT je, kako podsećaju zagrebački mediji, još u julu u svom poslovnom izveštaju za prvo polugodište poručio da razmatra dalje učešće u privatizaciji PTK-a.

Izvršni direktor PTK-a Šućri Hadža i član upravnog odbora Redže Djonbalaj optuženi su da su sklapali štetne ugovore i zloupotrebljavali svoj službeni položaj u kompaniji. Suđenje optuženim rukovodiocima PTK još nije počelo, a Hadža je odbacio navedene optužbe.

Vlada u Prištini očekuje da bi prodajom PTK-a ostvarila između 300 i 600 miliona evra prihoda, a taj novac već je uračunat u ovogodišnji budžet.

PTK je, inače, najprofitabilnija kompanija na KiM, ima oko milion pretplatnika na mobilne i 100.000 na fiksne telefone, a pruža i pristup internetskim uslugama.

Zagrebački mediji navode da je Priština suočena s budžetskom krizom nakon što je Međunarodni monetarni fond ove godine okončao stend baj aranžman vredan 108 miliona evra, jer je vlada u Prištini odstupila od dogovorenog programa, povećavši plate u javnom sektoru.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.