Ernandes i Gojkovićeva: Srbija i Kuba mnogo liče, obe imaju hrabrosti da opstanu

Izvor: Blic, 27.Jun.2016, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ernandes i Gojkovićeva: Srbija i Kuba mnogo liče, obe imaju hrabrosti da opstanu

Kuba je principijelna u odbrani prava Srbije na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, poručio je danas predsednik parlamenta te zemlje Huan Esteban Laso Ernandes posle sastanka sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

- Moja poseta Srbiji realizuje se sa čvrstom namerom da se nastavi politički dijalog na najvišem nivou i da se pruži doprinos unapređenju veza i saradnje. Ponavljam još jednom naš principijelni stav u odbrani prava Srbije na očuvanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i prava da na odlučivanje o sopstvenoj sudbini - istakao je predsednik parlamenta Kube na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Gojkovićevom.

On se zahvalio Srbiji na podršci u korist ukidanja blokade Kube, koju SAD još drže na snazi, navodeći da postojeći odnosi Kube i Srbije, nakon 73 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa, sve više napreduju.

Rekao je i da mu je velika čast što je prihvatio poziv predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da poseti Srbiju, što je dogovoreno prilikom njene prošlogodišnje posete Kubi, kada je potpisan sporazum o saradnji dva parlamenta.

Sa Gojkovićevom, kojoj je čestitao reizbor, imao je danas, kako je dodao, značajne razgovore o različitim temama i o saradnji u svim poljima u kojima dve države mogu da sarađuju.

- Razgovarali smo i o nedavno završenom Kongresu naše partije i perspektivama koje postoje i koje će se razvijati ne samo na politčkom, već i na ekonomskom i društvenom planu - rekao je predsednik kubanskog parlamenta, dodajući da dve zemlje mnogo liče i imaju nešto zajedničko - hrabrost da opstanu, jer brane pravednu ideju.

Gojkovićeva: Poseta istorijska

Gojkovićeva je ukazala da je poseta Fernandesa istorijska, jer je prvi put da jedan predsednik kubanskog parlamenta dođe u posetu Srbiji, podsećajući da je pre pet meseci sa njim potpisala sporazum o saradnji dva parlamenta, što je prvi takav sporazum koji je Skupština Srbije potpisala sa jednom zemljom latinoameričkog kontitneta.

Ona je rekla da je sa kubanskim kolegom razgovarala o bilateralnim odnosima dve zemlje, koji su tradicionalno dobri i prijateljski, a prenela mu je da je Srbija zahvalna što poštuje naš suverenitet i integritet.

- Kuba je to pokazala i na konkretnim delima, prilikom glasanja o temama od značaja za Srbiju. Posebno smo zhavalni na stavu Kube pri glasanju o članstvu Kosova u Unesko - istakla je Gojkovićeva, navodeći da dva parlamenta treba da konkretizuju potpisani sporazum, a radna tela i poslaničke grupe prijateljstva da čvrsto sarađuju i ubuduće.

Dodala je da je izuzetno važno da delegacije dve zemlje razmenjuju stavove i mišljenja prilikom nastupanja u okviru Interparlamentarne unije.

Predsenik parlamenta Kube će u nastavku posete Srbiji razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, a Gojkovićeva je rekla da je bitno što će razgovarati sa svim visokim zvaničnicima Srbije, jer je potrebno da politički dijalog prati još čvršća i veća ekonomska saradnja i saradnja u drugim oblastima, poput saobraćaja, zdravstva, turizma, kulture i mnogih drugih oblasti za koje postoje potencijali saradnje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.