Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta zbog grafita mržnje

Izvor: Kurir, 05.Apr.2012, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta zbog grafita mržnje

GRAČANICA - Eparhija Raško-prizrenska i Kosovsko-metohijska saopštila je u četvrtak da su sa dubokom zabrinutošću prilimili informaciju o ispisanim porukama mržnje na hramu Svetog Apostola Petra i Pavla u selu Brod u opštini Štrpce.

Kosovska policija potvrdila je da su grafiti sa pogrdnim napisima i oznakom UČK, kao i precrtanim krstovima na prednjoj i južnoj fasadi hrama primećeni krajem marta ove godine.

Eparhija je na svom sajtu ocenila da se radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << o još jednom pokazatelju narušene bezbednosne situacije i atmosfere etničke i verske mržnje protiv hrišćanskih hramova na Kosovu i Metohiji.

Arhimandrit Sava obavestio je o najnovijem razvoju događaja međunarodne predstavnike u EU i SAD i preneo najdublju zabrinutost SPC ne samo povodom ovih grafita, već, pre svega, kako se navodi, povodom čitave kampanje koja se poslednjih meseci intenzivno sprovodi protiv SPC i njene istorijske i duhovne baštine među pojedinim krugovima Skupštine Kosova i dela medija, kao i nekih opštinskih rukovodstava.

Eparhija Raško-prizrenska uputila je poziv i drugim verskim zajednicama na Kosovu da javno osude jezik mržnje protiv SPC i ruganje hrišćanskim simbolima, jer to predstavlja ne samo sramotu za sve građane Kosova, već stvara sliku krajnjeg primitivizma i nekulture.

Minulih dana na Kosovu su na nekoliko crkava ispisani grafiti, a u Prizrenu je na jedan objekat SPC pucano iz vatrenog oružja, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.