EVROPSKA KOMISIJA ŽESTOKO Sramota je šta rade zaštitniku građana

Izvor: Blic, 21.Apr.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPSKA KOMISIJA ŽESTOKO Sramota je šta rade zaštitniku građana

Evropska komisija budno prati šta se dešava sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem i smatra da je kampanja protiv njega sramotna.

To za „Blic“ kažu izvori iz sedišta EK u Briselu, gde ocenjuju da su napadi na ombudsmana politički i organizovani, u cilju „instrumentalizacije nezavisne institucije“.

Kako ističu, kampanja predstavnika najveće vladajuće stranke SNS protiv zaštitnika sigurno će se naći u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije na putu ka EU.

- Takođe, ugrožavanje nezavisnih institucija, poput ombudsmana, i te kako bi moglo da utiče na otvaranje poglavlja 23 u pregovorima EU i Srbije, koje se bavi vladavinom prava - upozorili su sagovornici „Blica“ povodom najnovijeg talasa napada na Jankovića.

U Briselu juče nisu znali da li će se neko iz Komisije zvanično oglašavati u zaštitu ombudsmana, kao ni da li će komesar za proširenje EU Johanes Han o toj temi danas u Briselu razgovarati sa premijerom Vučićem.

Zaštitnik građana je već duže vreme, a pogotovo ovih dana, na meti funkcionera SNS i pojedinih medija, koji ga optužuju da je „politikant“, „izdajnik“, „zlonameran“, da ugrožava nacionalne interese i da se ponaša kao opozicija.

Dragan Popović, direktor NVO Centra za praktičnu politiku, zbog toga je organizovao peticiju podrške zaštitniku građana.

- Siguran sam da bez dozvole premijera Aleksandra Vučića ne bi bilo šanse da se protiv Jankovića vodi tako brutalna kampanja - uveren je Popović.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava takođe smatra da se protiv zaštitnika vode orkestrirani napadi.

- Suština je da se degradira ugled zaštitnika građana, koga je Skupština Srbije izabrala da obavlja taj posao. A u vezi s tim ko je odgovoran, kada vodite državu, odgovorni ste za sve što se u njoj dešava. Iza brutalnih napada na Sašu Jankovića zapravo stoje svi oni sa političke scene koji se ne ograđuju od takvog ponašanja - upozorava Milan Antonijević.

Na pitanje novinara da li će zaštititi ombudsmana Sašu Jankovića od napada, premijer Vučić juče je odgovorio: „Od čega? Ko ga napada?“

- Nemamo problem sa njim. Čovek izlazi sa drugačijim političkim stavovima, mi to poštujemo. Niti ga smenjujemo, niti ga ko dira - kaže Vučić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.