EU: Proširenje nikuda

Izvor: Vostok.rs, 22.Jul.2014, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Proširenje nikuda

22.07.2014. -

Žan-Klod Junker, upravo imenovan za novog presednika Evropske komisije, zapalio je ozbiljne strasti svojom izjavom o petogodišnjoj pauzi u daljem proširenju EU. Kancelar Nemačke Angela Merkel požurila je da izjavi da proces proširenja ne treba da bude zamrznut. A incijatori predstojećeg u septembru referenduma o nezavisnosti Škotske smatraju da za vreme pauze >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << EU može da se proširi na račun njihove zemlje.

U narednih pet godina proširenja neće biti – ova fraza koju je Junker izgovorio pred poslanicima Evropskog paralamenta, veoma je uzbudila evropsku javnost. Novi šef Evropske komisije čak je objasnio da EU treba da napravi pauzu u procesu proširenja, kako bi konsolidovala napore postojećih 28 članova. A to znači da petogodišnji zastoj može i da potraje. Jer aktualna „konsolidacija“ EU traje već 10 godina – od trenutka masovnog proširenja 2004. godine.

Prvi je na porgramsku izjavu Junkera očekivano reagovao Viljnus. Litvanske vlasti tradicionalno bolno reaguju na sve inicijative koje se tumače kao odustajanje EU od podrške Ukrajine, Moldavije i Gruzije. Ministar inostranih poslova Litvanije Linas Linkevičius je pozvao da se ne precenjuju takve izjave koje mogu da podvedu nekakvu crtu – i dobio je podršku evropskog komesara za pitanja proširenja Đtefana Filea. Poslednji je izrazio nadu da reči novog šefa Evropske komisij eneće biti interpretirane kao pauza u procesu proširenja. A zatim je svoju reč u pokrenutoj diskusiji izgovorila i federalni kancelar Merkel. Ona se, istina, založila ne za republike bivšeg SSSR, već za balkanske kandidate. Mi ne nameravamo da odustajemo od procesa proširenja EU na račun Balkana, izjavila je Merkel na marginama balkanskog samita u Hrvatskoj.

Nastala situacija svedoči o narastanju političkih protivrečnosti unutar EU, nadovezanih na odsustvo jasne regionalne politike date organizacije. Protiv proširenja se zalažu one snage i političari koji smatraju da EU treba pre svega da uvede socijalno-ekonomski i finansijski red u sopstvenim redovima. Dati tok predstavlja Žan Klod Junker – bivši šef Evrogrupe i pristalica povećanja efikasnosti centralnih institucija EU. On smatra da dalje proširenje EU preti novim političkim i ekonomskim rizicima. I to iako danas pred Briselom i dalje stoje ozbiljni zadaci, posebno finansijskog karaktera – podsetio je u razgovoru za agenciju Rosija sevodnja profesor ruske Finansijske akademije Boris Rubcov.

- Treba preduzeti stroge mere i uspostaviti fiskalnu disciplinu u okviru čitave EU. Ako to ne pođe za rukom, tada, nesumnjivo, perspektive čitave EU kao organizacije deluju prilično problematično.

Upravo prethodno masovno proširenje EU u mnogome je i stvorilo one probleme koji su doveli do aktualne finansijske krize u EU. Brisel se nadau u ekonomski napredak i nije preduzeo realne mere za reformisanje organizacije – ukazao je u razgovoru za agenciju Rosija sevodnja predsednik ruske kompanije ekonomskih konsultacija Neokon Mihail Hazin:

- U EU trenutno ulaze zemlje sa potpuno različitim tipovima ekonomije. Zato je bilo potreb no ili zbližiti date ekonomske tipove – ili stvarati stalni resurs za kompenzaciju ovih razlika.

Tako da skepticizam Žan-Kloda Junkera deluje osnovanije nego argumetni pristalica daljeg proširenja EU u njenom aktualnom vidu.

Petar Iskenderov,

Izvor: Glas Rusije, foto: P/Peter Morrison    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.