EP sutra o Šešelju

Izvor: RTV Pink, 26.Nov.2014, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP sutra o Šešelju

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljaće sutra na plenarnoj sednici u Strazburu o rezoluciji o Vojislavu Šešelju u kojoj će oštro osuditi govor mržnje lidera radikala i pozvati vlasti Srbije da se od njih ograde.



Parlament snažno osuđuje govor mržnje i zapaljive izjave Vojislava Šešelja u kojima se vređaju žrtve ratnih zločina, ohrabruju teritorijalne pretenzije i povećava rizik od destabilizacije jugoistočne Evrope", piše u nacrtu rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << u koji je Tanjug imao uvid. Nacrt rezolucije, koja je na zahtev hrvatskih poslanika po hitnoj proceduri uvršćena u dnevni red plenarnog zasedanja, još JE u fazi finalne dorade, ali sve četiri glavne poslaničke grupe su saglasne da je neophodno da se EP jasno odredi prema Šešeljevim nacionalističkim izjavama. Druga stvar oko koje se poslanici narodnjaka, socijaldemokrata, liberala i zelenih slažu je poziv vlastima Srbije da se odlučno ograde od Šešeljevih nastupa i politike koju on zastupa. Poslanici liberala i zelenih, sem toga, traže da se u rezoluciju uvrsti zahtev da vlada Srbije otvori vojne arhive bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kako bi se utvrdila odgovornost za ratne zločine iz devedesetih godina i olakšala potraga za licima koja se još vode kao nestala. Ove formulacie, međutim, nema u nacrtima koje su predložili predstavnici Evropske narodne stranke (EPP) i socijaldemokrata, koje čine dve najveće poslaničke grupe u Parlamentu, tako da ona najverovatnije neće ući u finalni tekst rezolucije. Predmet neslaganja je i stav o odluci Međunarodnog krivinog suda za bivšu Jugoslaviju da Šešelja posle dvanaest godina suđenja bez presude pusti na privremenu slobodu bez zabrane političkog delovanja i pristanka optuženog da se odazove eventualnom pozivu Tribunala da se vrati u Hag. Prema predlogu liberala i EPP, rezolucija treba da sadrži zahtev Tribunalu da preispita uslove pod kojima je Šešelj pušten, uz upozorenje da odstupanje od uobicajenih standarda u Šešeljevom slučaju podriva poverenje u sud i njegovu svrhu. Sa druge strane, socijaldemokrate traže od poslanika da se uzdrže od kritika na račun Haškog suda i podsećaju da je glavni tužilac Serž Bramerc tokom posete Beogradu 19. novembra izjavio da između Srbije i Tribunala nema nerešenih pitanja i da saradnja teče dobro. Šešelj, koji je optužen za zločine protiv čovečnosti, pušten je na privremenu slobodu nakon što je utvrđeno da boluje od raka na jetri. Konačni tekst rezolucije EP bice usklađen večeras, a pred poslanicima će se naći sutra pre podne.

Nastavak na RTV Pink...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šešelj na dnevnom redu EP

Izvor: Kurir, 26.Nov.2014

Evropski parlament snažno osuđuje govor mržnje i zapaljive izjave Vojislava Šešelja u kojima se vređaju žrtve ratnih zločina, ohrabruju teritorijalne pretenzije i povećava rizik od destabilizacije jugoistočne Evrope, piše u nacrtu rezolucije..STRAZBUR - Poslanici Evropskog parlamenta raspravljaće...

Nastavak na Kurir...

Sutra o rezoluciji o Šešelju

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2014

STRAZBUR - Evropski parlament (EP) na sutrašnjoj plenarnoj sjednici u Strazburu razmatraće i glasati o hitnoj rezoluciji "Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Vojslava Šešelja"...Prijedlog o uvrštavanju ove rezolucije na dnevni red sjednice usvojen je 20. novembra u Briselu, na inicijativu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.