Dželetović: Završni računi obaveza za sve nivoe vlasti

Izvor: Politika, 19.Apr.2014, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dželetović: Završni računi obaveza za sve nivoe vlasti

BEOGRAD - Ove godine će jedna od novina u funkcionisanju parlamentarne demokratije biti uvođenje obaveznog usvajanja završnog računa na svim nivoima, najavio je danas koodinator Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Dželetović.

Dželetović je kazao da je to najtransparentiji način kontrole javnih finansija, a prvi završni računi očekuju se već krajem ove godine.

Ti računi će, kako je objasnio, biti obavezni na svim nivoima, od Repulike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preko pokrajine, grada, opštine do mesne zajednice, kako bi građani Srbije zaišta znali na šta je potrošen njihov novac.

"Fundamentalni princip parlamentarne demokratije i tržisne ekonomije je da neko ko daje novac ima pravo da zna kako je taj novac potrošen. Usvajanje završnog računa je jedno civilizacijsko dostignuće, koje Srbija poslednjih decenija nije imala", naveo je Dželetović.

On je precizirao da to značiti da će svaki ministar, gradonačelnik i svaki predsednik opštine svakom svojom poslovnom odlukom i potpisivanjem naloga kojim troše novac koji su građani s mukom stekli i odvojili, morati ozbiljno da povedu računa.

"Oni će biti svesni da će krajem decembra gradski sekretari za finansije i ministar finansija obavestiti naciju kako je potrošen novac i ako nije potrošen prema određenoj dinamici, znaće koji je razlog za to", rekao je Dželetović.

Tanjug

objavljeno: 19.04.2014.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.